Szukaj

Woda różana – właściwości i zastosowanie

Podziel się
Komentarze0

Woda różana, choć nie należy do najpopularniejszych kosmetyków w Polsce, zasługuje na uwagę. Posiada ona wspaniałe właściwości, a płatki róż, z których uzyskuje się wodę różaną, bogate są w witaminy A, B3, C, D oraz E. Kolejną zaletą jest oczywiście piękny zapach umilający każdy zabieg z użyciem tego kosmetyku.

Woda różana – właściwości i zastosowanie

Wodę różaną można kupić w sklepie lub spróbować zrobić samemu. Szukając odpowiedniego kosmetyku, należy zwracać uwagę na skład, by nie natrafić na sztuczny produkt. W drogeriach znaleźć można wodę, która będzie nadawać się do stosowania na skórę lub oczy. Produkt działa także jako środek antybakteryjny i przeciwzapalny.

Właściwości wody różanej

Dla kosmetyku charakterystyczny jest naturalny, różany zapach. Następną korzyścią ze stosowania wody różanej są właściwości odświeżające oraz tonizujące skórę, dlatego doskonale działa ona rano, pobudzając komórki skóry. Wieczorem natomiast sprawdzi się jako środek kojący i nawilżający. W jej składzie na etykiecie powinien widnieć zapis: 100% wody różanej (lub ewentualnie: woda z ekstraktem różanym). Jeśli jest tam lista innych składników, takich jak np. alkohol lub substancje konserwujące, oznacza to, że nie jest to produkt w pełni naturalny i stosowanie go nie przyniesie oczekiwanych efektów.

Zalety wody różanej

Woda różana dzięki wspaniałym właściwościom może być stosowana zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni oraz medycynie. Jest ona korzystna dla każdego typu cery, nie podrażnia skóry wrażliwej.

Woda różana na poprawę stanu skóry

Woda ta pomaga w zwalczaniu trądziku (również różowatego) dzięki regulowaniu produkcji sebum i zamykaniu porów. Niweluje też powstawanie wyprysków i leczy zapalenie skóry. Woda różana wykazuje działanie gojące i kojące, dlatego jest stosowana przy różnego rodzaju bliznach i skaleczeniach. U starszych zapobiega powstawaniu zmarszczek i odżywia skórę. Woda ta doskonale sprawdzi się w przypadku suchej skóry, ponieważ mocno nawilża i regeneruje. Ma również właściwości antybakteryjne, tonizujące oraz antyoksydacyjne, przywraca odpowiednie pH. Przy codziennym stosowaniu wody różanej bardzo szybko możemy spodziewać się efektu promiennej i gładkiej cery.

Woda różana a kondycja włosów

Wodę różaną można znaleźć w składzie mgiełek i perfum do włosów. Jej delikatny, przyjemny zapach utrzymuje się bardzo długo. Woda ta stosowana w codziennej pielęgnacji nada włosom blask, sprawi, że będą elastyczne, nawilżone i miękkie w dotyku. Znaleźć można ją w płukankach do włosów łagodzących wszelkie podrażnienia skóry głowy oraz zwalczających łupież.

Woda różana dla oczu

Krople do oczu bardzo często zawierają wodę różaną. Nie bez powodu - ma ona właściwości łagodzące, leczy podrażnienia oczu wywołane różnymi czynnikami, takimi jak kurz, pył czy praca przy komputerze. Woda różana zapobiega również powstawaniu cieni pod oczami oraz może być stosowana do oczyszczania oczu. Poprawia również wygląd skóry i niweluje wszelkie obrzęki.

Jak stosować wodę różaną:

  • jako naturalny tonik na skórę - wystarczy nałożyć specyfik na płatek kosmetyczny i przetrzeć oczyszczoną twarz;

  • do chłodzenia organizmu - należy przygotować mieszankę z wody różanej z sokiem z cytryny i pić w upalny dzień;

  • podczas kąpieli - dodatek wody różanej stanowi sposób na relaks i poprawę odporności.

Otrzymywanie wody różanej

Woda różana to jedynie produkt uboczny powstający podczas wytwarzania olejku różanego. Aby otrzymać tę wodę, płatki róż destyluje się parą wodną i następnie oczekuje około miesiąca, by powstała esencja różana. Zazwyczaj używa się róży demasceńskiej, ale wykorzystywane są też odmiany takie jak Rosa Centfolia czy Rosa Gallica. Na 1 kilogram wody różanej potrzebne jest 5 ton kwiatów róży.

Jak stworzyć wodę różaną w domowych warunkach:

  1. Zebrane (najlepiej rano), niepryskane płatki róż należy opłukać zimną wodą i umieścić w dużym naczyniu.

  2. Następnie płatki powinno się ułożyć na szmatce i związać razem jej cztery końce tak, by utworzyć tzw. sakiewkę. Woreczek umieścić w szklanej misce i wlać wrzątek (jedynie do poziomu płatków). Całość nakryć, najlepiej folią śniadaniową i umocnić np. recepturką.

  3. Tak przygotowany wywar pozostawić na noc do nasiąknięcia. Rano woda różana będzie gotowa, najlepiej przelać ją do słoika i przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 2 tygodnie) lub zamrażalniku (do 6 miesięcy).

     

Autor:

Aleksandra Jurek

Komentarze do: Woda różana – właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz