Szukaj

Brzoskwinie, nektarynki, jagody obniżają ryzyko raka piersi

Podziel się
Komentarze0

Kobiety, które spożywały co najmniej dwie porcje nektarynek i brzoskwiń tygodniowo, były zagrożone o 41% mniej rakiem piersi horomononiezależnym w okresie postmenopauzy, według najnowszych badań. Kobiety konsumujące co najmniej jedną porcję jagód w ciągu tygodnia, doświadczały 31-procentowej redukcji ryzyka, czytamy w artykule na portalu Natural News.



Mimo że zaledwie 20% nowotworów piersi to nowotwory ER- (czyli hormononiezależne), to jednak tego typu rak odpowiada za nieproporcjonalnie dużą liczbę zgonów z powodu raka piersi, w porównaniu do nowotworów hormonozależnych (ER+).

Teraz okazuje się, że rakowi ER- paradoksalnie łatwo zapobiec, dzięki stosowaniu odpowiedniej diety.

Wcześniejsze badania także wykazaly, że dieta bogata w warzywa obniżała o 18% ryzyko raka piersi ER-, ale nie miała znaczącego wpływu na raka ER+.

Naukowcy w dalszym ciągu pracują nad zrozumieniem, w jaki sposób zdrowa dieta może chronić przed nowotworami hormononiezależnymi.

W aktualnym projekcie, badacze obserwowali blisko 76 000 kobiet w okresie postmenopauzy, które wzięły udział w badaniu Nurses Health Study, rozpoczętym w 1984. Co 4 lata uczestniczki wypełniały kwestionariusz na temat swojej diety.


Rezultaty obserwacji są jednak nieco zaskakujące. Nawet u kobiet jedzących ogromne ilości owoców i warzyw (9 porcji dziennie) ochrona przed rakiem piersi ER- była minimalna.

Owoce generalnie nie oferują protekcji, ale warzywa są bardziej obiecujące: 5 porcji warzyw dziennie oznacza 19% redukcji ryzyka raka piersi ER-, mimo że statystycznie nie ma to większego znaczenia.

Ale naukowcy podejrzewali, że musi być jakiś superprodukt, który oferuje wyjątkowo silną ochronę przed rakiem, a ten efekt ochronny mógł po prostu "zgubić się" w tłumie innych owoców i warzyw. Dlatego postanowili przeanalizować oddzielnie 17 różnych warzyw oraz 11 różnych owoców.

I to właśnie te analizy pokazały, że co najmniej dwie porcje brzoskwiń i nektarynek tygodniowo obniżają ryzyko raka ER- o 41%, a co najmniej jedna porcja jagód tygodniowo obniża ryzyko raka ER - o 31%. Co więcej, ochronnym działaniem wykazały się również truskawki (25%).

Jeżeli zaś chodzi o warzywa, to jedynie dynia oferuje takie korzystne działanie – 30% obniżki ryzyka przy dwóch porcjach tygodniowo.

Mechanizm, poprzez który wspomniane owoce chronią przed rakiem piersi, nie jest w pełni jasny. Są one bogate w antyoksydanty i kwas chlorogenowy, a laboratoryjne badania pokazały, że składnik ten może hamować rozwój raka ER-.

Komentarze do: Brzoskwinie, nektarynki, jagody obniżają ryzyko raka piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz