Szukaj

Węglowodany a zdrowie

Węglowodany stanowią przede wszystkim doskonałe źródło energii dla naszego organizmu. Pełnią przy tym dużo istotnych funkcji takich jak regulacja metabolizmu czy poziomu sytości i głodu. Poza tym wykazano, że wpływają korzystnie na florę bakteryjną,



Węglowodany są z jednej strony zdrowe dla układu trawiennego, a z drugiej ich nadmiar w organizmie może okazać się dla niego bardzo niekorzystny. Zbyt duże ilości węglowodanów w diecie prowadzą do wystąpienia otyłości i cukrzycy, a co za tym idzie do innych poważnych schorzeń.

Źródła węglowodanów
  • groch
  • fasola
  • bób
  • soczewica
  • soja
  • ziemniaki
  • buraki cukrowe
Węglowodany a tycie

Przyczyną zwiększania się wagi są przede wszystkim węglowodany w formie oczyszczonej. Można je uzyskać z roślin jadalnych będących źródłem węglowodanów, które w sposób mechaniczny lub podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych istotnych składników odżywczych takich jak witaminy, wapń, fosfor czy żelazo. W związku z tym wartość odżywcza takich węglowodanów sprowadzona zostaje tylko do cukrów prostych.


Spożywanie węglowodanów oczyszczonych prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Wiąże się to z tym, że cukry takie ulegają szybkiemu strawieniu, przez co glukoza natychmiast dostaje się do krwioobiegu. W przypadku gdy nie dojdzie do szybkiego spalenia takich cukrów przy pomocy wysiłku fizycznego, organizm wytworzy duże ilości insuliny, która usunie nadmiar glukozy z krwioobiegu transportując ją do komórek, w których dochodzi do przemienienia jej w tłuszcz. Osoby stosujące dietę wysokowęglowodanową są narażone na wystąpienie otyłości, hipoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca i nowotworów.

Źródła węglowodanów oczyszczonych

  • biała mąka
  • białe pieczywo
  • ciasta
  • makaron
  • biały ryż
  • ziemniaki
  • słodycze
Węglowodany nieoczyszczone

Takie węglowodany nazywane złożonymi są zdecydowanie trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm trawiony jest przez dłuższy czas niż w przypadku węglowodanów prostych. Energia z takiego pożywienia jest uwalniania w sposób stopniowy, przez co na bieżąco zostaje spalana przez organizm. Wiąże się to z tym, że tego rodzaju węglowodany zawierają błonnik, który jest trudniejszy do strawienia. Nie tylko zawiera on istotne składniki, które wspomagają metabolizm, ale również zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów w cukry.

Źródła węglowodanów złożonych

  • produkty pełnoziarniste
  • owsianka
  • pełnoziarnisty ryż
  • kasza
  • warzywa (groch, fasola, soja, bób)

Komentarze do: Węglowodany a zdrowie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz