Szukaj

Dieta Kapuściana

Dieta kapuściana, zwana także dietą prezydencką, zyskała swa popularność dzięki plotce, jakoby dzięki niej były prezydent Kwaśniewski uzyskał piękną figurę. Do dziś bardzo popularna choćby dzięki temu, że jest szybka, prosta a przede wszystkim zdrowa. Należy się jednak liczyć z tym, że jest jednak monotonna i wymagająca silnej woli.



Dieta kapuściana bazuje przede wszystkim na kapuście włoskiej, z której to przyrządza się zupę, która będzie główmy składnikiem codziennego menu, oraz warzyw, owoców jest źródłem licznych witamin, oraz na dużej ilości warzyw i owoców i niewielkiej ilości nabiału. Dzięki temu dieta ta dostarcza organizmowi dużą ilość witaminy C oraz doskonale reguluję pracę jelit i zwiększa aktywność układu pokarmowego. Niewątpliwym minusem tej diety jest brak składników odżywczych koniecznych do rozwoju organizmu takich jak: wapnia, białka, żelaza, magnezu oraz węglowodanów. Brak wyżej wymienionych składników wpływa negatywnie na procesy budulcowe zachodzące w organizmie oraz może powodować zaburzenia rytmu serca i krążenia. Z tych względów dieta nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień.

Twórcy diety kapuścianej zapewniają, że przy prawidłowym jej stosowaniu następuje szyki spadek masy ciała, nawet do 8 kilogramów w ciągu 7 dni.

Przepis na zupę kapuścianą:

- główka kapusty włoskiej lub białej

- 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,

-25 dag marchewki

- 2 zielone papryki,

- 6-12 pomidorów, lub 2 puszki pomidorów,

- pęczek selera naciowego,

- przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, oraz według uznania np bazylia, czosnek, estragon.


Myjemy dokładnie warzywa i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotować aż jarzyny będą miękkie, czyli ok 15 minut.

UWAGA: Nie wolno dodawać soli ani żadnych tłuszczy czy kostek rosołowych.

Taka porcja zupy powinna nam starczyć na około tydzień.

Zupę jemy w dowolnych ilościach i o dowolnych porach. Najlepiej całość przechowywać w lodówce i podgrzewać tylko małe porcje.

Pokrojone wszystkie warzywa (pomidory obrać ze skórki) wrzucić do garnka i zalać gotowaną wodą. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. UWAGA: nie można zupy solić, nie można dodawać żadnych tłuszczy, ani bulionów. Taka porcja zupy wystarcza na około tydzień. Podczas diety zabrania się spożywania alkoholu, wód gazowanych, nie można jeść chleba, produktów mącznych, żadnej soli ani tłuszczów. Trzeba pamiętać, alby pić dużo płynów, takich jak woda, niesłodzona herbata, kawa, soki owocowe i odtłuszczone mleko.


Dieta kapuściana - rozkład na 7 dni:

Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.

Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.

Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 - 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.

Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.

Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.

Po ukończeniu kuracji zalecane jest, aby do obiadu dodawać zupę kapuścianą. Należy pamiętać, że jeżeli chcemy uniknąć efektu yo -yo trzeba po skończonej diecie odżywiać się według zasad zdrowego żywienia, oraz prowadzić aktywny tryb życia.

Katarzyna Dyllus

Komentarze do: Dieta Kapuściana

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz