Szukaj

Żywność może być zdrowsza!

Wciąż zbyt wiele tłuszczu, soli i cukru! Według raportu francuskiego Obserwatorium ds. Jakości Żywności (Oqali) z 4 grudnia 2012 roku, wysiłki przemysłu spożywczego w spełnianiu zaleceń zdrowotnych są wciąż niewystarczające.



Jak szacuje się na podstawie produktów proponowanych francuskim konsumentom, w ciągu ostatnich pięciu lat dzienne spożycie cukru spadło o 0,4%, a tłuszczów o 0,4% u mężczyzn i 0,3% u kobiet.

Efekt jest wciąż daleki do osiągnięcia założeń Narodowego Programu Zdrowego Żywienia (PNNS 2).

Największe zmiany w redukcji cukru dostrzegalne są w przypadku świeżych produktów mlecznych i napojów bezalkoholowych, a zmniejszenie zawartości tłuszczu w przypadku wyrobów mięsnych, podaje francuska Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego żywności (Anses).


Spożycie soli spadło o 1,1% u mężczyzn i o 0,9% u kobiet.

W czerwcu 2012 roku PNNS 2 zaleciło ograniczenie dziennego spożycia soli do 8 gramów. W przypadku cukru, modyfikacja produktów żywieniowych pozwoliła na zrealizowanie 1,6% celów planu, a w przypadku tłuszczów osiągnięto pułap 28% u mężczyzn i 5% u kobiet.

Między 2008 a 2012 rokiem, trzydzieści firm przemysłu spożywczego zobowiązało się do zmodyfikowania swoich przepisów w celu poprawy sytuacji żywieniowej populacji. Celowano w kilka składników: m.in. sód, cukry, lipidy, witaminę D, nasycone kwasy tłuszczowe i wapno.

Oqali precyzuje, że wiele innych produktów zostało także zmodyfikowanych przez firmy nie biorące udziału w projekcie. Nie figurują one w badaniach, zatem reprezentują one jedynie małą cześć rzeczywistej działalności i starań przemysłu żywieniowego.

Komentarze do: Żywność może być zdrowsza!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz