Szukaj

Zróżnicowanie posiłków może wpływać na częstsze sięganie po warzywa

Jak wynika z najnowszych badań, umożliwienie ludziom włączenia warzyw do posiłku sprawia, że jedzą oni więcej jarzyn, ale nie mniej kalorii. W trakcie trwających cztery tygodnie obserwacji, zespół kierowany przez doktor Barbarę Rolls ze Stanowego Uniwersytetu w Pensylwanii, sprawdzał jakie produkty z grupy warzyw i makaronów spożywane były przez badanych w ramach obiadów.



66 biorącym w doświadczeniu osobom na pierwsze trzy posiłki zaproponowano 600 gramów makaronu z sosem pomidorowym oraz 600 gramów brokuł, marchwi lub groszku. Czwarte danie składało się z makaronu z sosem i 200 gramów każdego z wymienionych warzyw.

Wyniki badań, opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, wykazały, że kiedy ludzie mieli większą możliwość wyboru, zjedli średnio o 48 gramów więcej jarzyn niż wówczas, gdy oferowano im tylko jeden rodzaj warzyw.

Jednakże naukowcy podkreślają, że ilość spożytej zieleniny nie wpływała na wielkość porcji skonsumowanego makaronu, ani ogólnej liczby przyjętych kalorii.

Jak wynika z wcześniejszych badań, ludzie muszą zjeść co najmniej 150 gramów warzyw, zanim zaczną ograniczać spożycie innych dań.


Zdaniem doktora Leonarda Epsteina, zajmującego się badaniem nawyków żywieniowych na Uniwersytecie w Buffalo, uprzednie obserwacje sugerują, że te same mechanizmy psychologiczne, które mogą skłaniać osoby otyłe do jedzenia więcej, mogą również kierować je w stronę ograniczania spożycia.

Ludzie ci wybierają zazwyczaj posiłki z grona mniej zdrowych i spożywają przez to więcej kalorii, ale jeśli dać im do dyspozycji warzywa, ich dieta mogłaby być bardziej zbilansowana, jak stwierdza Epstein, który nie uczestniczył w doświadczeniach.

Zdaniem Rolls, autorki Objętościowego Planu Jedzenia (zakładającego utratę wagi poprzez spożywanie niskokalorycznych, bogatych w składniki odżywcze posiłków), ludzie zjedzą mniej, jeśli najpierw napełnią się jarzynami.

„Problem polega na tym, że większość ludzi musi uświadomić sobie, iż najprawdopodobniej nie spożywa odpowiedniej dla siebie dawki warzyw. Powinni zatem wybrać te, które im najbardziej im odpowiadają i trzymać je pod ręką”, dodaje.

Kierowana przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych kampania "MyPlate" (Mój talerz), mająca na celu promowanie zdrowego żywienia, nakłania nie tylko do tego, abyśmy połowę naczynia wypełniali owocami i warzywami, ale także do jedzenia z mniejszego talerza.  

Komentarze do: Zróżnicowanie posiłków może wpływać na częstsze sięganie po warzywa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz