Szukaj

Wysokie spożycie sodu związane z otyłością

Naukowcy donoszą, że większość młodzieży spożywa takie same ilości soli, co dorośli - niektórzy przekraczają dwukrotnie dzienną zalecaną dawkę - zaś wysokie spożycie sodu jest skorelowane z otyłością i stanem zapalnym, niezależnie od tego, ile kalorii spożywamy.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Pediatrics. W badaniu udział wzięło 766 zdrowych nastolatków. 97 % przekraczało zalecenia American Heart Association, mówiące, aby spożywać mniej niż 1500 mg sodu na dobę.

Dr Haidong Zhu, genetyk molekularny z Medical College of Georgia and Institute of Public and Preventive Health na Georgia Regents University, zauważa, że: „Większość badań na ludziach pokazuje, że im więcej żywności spożywamy, tym więcej soli przyjmujemy i jesteśmy grubsi.” Dodaje przy tym: „Nasze badania uwzględniają to, co młodzi ludzie jedzą i piją i pokazują, że jest związek pomiędzy ilością spożywanej soli i otyłością.”

Osoby, które spożywały wysokie ilości sodu miały również wysoki poziom czynniku alfa martwicy nowotworu, który jest wydzielany przez komórki układu odpornościowego i przyczynia się do przewlekłego stanu zapalnego, jak również schorzeń autoimmunologicznych, takich jak toczeń czy artretyzm. Dodatkowo młodzież miała wysoki poziom leptyny, hormonu produkowanego przez komórki tłuszczowe, który zwykle tłumi apetyt i spala tłuszcz, jednak chronicznie wysoki jego poziom może mieć skutki przeciwne.

Zobacz również:

Utrata wagi jest trudna, jednak mam nadzieję, że uda się większej ilości osób poprzez redukcję spożycia sodu” - zauważa Zhu, współautor badania. Ograniczenie może wynikać z zaprzestania automatycznego dodawania soli do jedzenia oraz wybierania świeżych owoców i warzyw zamiast frytek, przetworzonych wędlin i przekąsek.

Dr Gregory Harshfield, kolejny współautor badania, zauważa: „Mamy nadzieję, że nasze odkrycia wesprą rodziców i pediatrów podczas codziennych decyzji o tym, ile soli podawać dzieciom, aby uniknąć otyłości, przewlekłego zapalenia i szeregu chorób towarzyszących cukrzycy, jak chociażby nadciśnienia tętniczego.

Jak podkreślają badacze, przyjmowanie dużych ilości sodu związane jest z większą masą ciała, co może być spowodowane zwiększoną retencją wody. Nowe badanie nie dowodzi natomiast efektu przyczynowego, jednak dostarcza coraz liczniejszych dowodów na to, że wysokie ilości przyjmowanego sodu mogą być bezpośrednią przyczyną otyłości. Potrzebne są dalsze badania kliniczne, które wyjaśnią dokładną relację.

Zhu zaznacza, że: „Otyłość wynika z wielu czynników, w tym z braku aktywności fizycznej. Uważamy, że wysokie spożycie sodu może być jednym z tych czynników.” Dowody wskazują, że jedną z bezpośrednich przyczyn może być zwiększenie rozmiaru komórek tłuszczowych.

Marcin Wądołowski

Komentarze do: Wysokie spożycie sodu związane z otyłością

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz