Szukaj

Salmonella w orzeszkach

Amerykański urząd ds. żywności i leków FDA nakazał w środę wycofanie z rynku ponad dwustu produktów, w skład których wchodzą orzechy arachidowe. Przyczyną takiego kroku jest zanieczyszczenie tych produktów bakterią salmonelli, wywołującą poważne zatrucia pokarmowe. W całych Stanach Zjednoczonych zachorowało już ponad 500 osób. 108 osób przebywa w szpitalach. Osiem zarażonych osób zmarło.



Jak podaje agencja Reutera, wycofywane produkty z orzechów arachidowych pochodzą z firmy Blakely w Georgii. Z rynku usunięte mają zostać artykuły tej firmy wyprodukowane od stycznia zeszłego roku. Inspekcje, prowadzone przez FDA, wykazały obecność w tych produktach różnego typu szczepów salmonelli. W zakładach Blakely inspektorzy stwierdzili rażące zaniedbania w zakresie higieny - wodę kapiącą z sufitów prosto na taśmę produkcyjną czy roje karaluchów.

Zobacz również:



Zakaz dotyczy zarówno samych preparowanych orzeszków jak i tak popularnego w Stanach Zjednoczonych masła orzechowego, mielonych orzechów, pasty orzechowej a także np. krakersów czy specjalnych smakołyków dla psów.

Produkty Blakely są sprzedawane na rynku amerykańskim lecz również w Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Decyzja o wycofaniu produktów z półek sklepowych objęła także te kraje, które importowały orzechowe produkty zanieczyszczone salmonellą.(PAP)

Komentarze do: Salmonella w orzeszkach

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz