Szukaj

Botulizm – objawy, przyczyny, leczenie

Podziel się
Komentarze0

Botulizm, inaczej zatrucie jadem kiełbasianym, jest groźną postacią zatrucia, najczęściej pokarmowego. Za wywołanie choroby odpowiedzialne są silne toksyny, które wytwarzane są przez bakterię, nazywaną laseczką jadu kiełbasianego.

Botulizm – objawy, przyczyny, leczenie


Jakie są objawy botulizmu?

Objawy kliniczne pojawiają się po upływie 12-36 godzin od momentu spożycia toksyny. Okres wylęgania może mieć charakter zróżnicowany. Istotna tutaj jest ilość toksyny oraz postać zakażenia.

Typowe zatrucie jadem kiełbasianym wiąże się z dostaniem się toksyn do organizmu człowieka przez przewód pokarmowy. Możemy również wymienić postać przyranną, w której toksyna bakteryjna pojawia się w ranie na skutek jej zanieczyszczenia laseczkami jadu kiełbasianego.

W przypadku małych dzieci może pojawić się zatrucie jadem kiełbasianym w związku z wytwarzaniem się toksyny w świetle jelita. Może do tego dojść w sytuacji, gdy dziecko zjadło ziemię lub miód pszczeli, który został zanieczyszczony formami przetrwalnikowymi bakterii jadu kiełbasianego.

Zobacz również:



Objawy początkowe
  • nudności
  • wymioty
  • luźne stolce
Właściwe objawy

  • zaburzenia widzenia
  • światłowstręt
  • uczucie suchości w jamie ustnej
  • całkowite zahamowanie wydzielania śliny
  • trudności w połykaniu i odkrztuszaniu
  • suchość błon śluzowych
  • objawy uszkodzenia układu nerwowego
  • objawy uszkodzenia nerwów obwodowych
* skurcze, paraliż mięśni, wstrząs
* opadanie powiek
* wzdęcia
* uporczywe zaparcia
* zaburzenia w oddawaniu moczu
* zatrzymanie czynności serca

Przyczyny choroby

Za główną przyczynę uważa się ciężkie zatrucie silną toksyną, która wytwarzana jest przez laseczki jadu kiełbasianego Clostridium botulinum. Toksyna botulinowa działa silnie na układ nerwowy człowieka, powodując przy tym objawy porażenne. Zarażenie następuje w związku ze spożyciem żywności zanieczyszczonej laseczkami jadu kiełbasianego. Rozwój bakterii następuje tylko i wyłączenie w środowisku pozbawionym tlenu, dlatego z reguły źródłem zakażenia są przetwory wekowane i konserwy.

Diagnostyka botulizmu

Rozpoznanie choroby wiąże się z wnikliwą analizą objawów oraz przeprowadzeniem badań lekarskich. Poza tym zachodzi konieczność zabezpieczenia resztek spożytego pokarmu w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych.

Komentarze do: Botulizm – objawy, przyczyny, leczenie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz