Szukaj

Ostrożnie z solą!

Zbyt duże spożycie soli może być kluczową przyczyną wzrostu zachorowalności na choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane, informują naukowcy w raporcie opublikowanym w dzienniku Nature, dotyczącym specyficznych komórek związanych ze stanami zapalnymi organizmu. Naukowcy stwierdzili, że dieta bogata w sól podnosi poziom komórek immunologicznych łączonych z chorobami autoimmunologicznymi.



Stan zdrowia myszy zaprogramowanych genetycznie do rozwijania stwardnienia rozsianego (MS) uległ pogorszeniu, kiedy spożywały one potrawy zawierające duże ilości soli, typowe dla diety zachodniej. U gryzoni, u których ilość spożywanej soli była ograniczona, nie odnotowano pogorszenia stanu zdrowia.

Badania sugerują, że sól może odgrywać do tej pory nieznaną rolę w wywoływaniu chorób autoimmunologicznych, na przykład stwardnienia rozsiango czy cukrzycy typu 1 u osób, które maja ku temu predyspozycje genetyczne.

- To nie jest kwestia złych genów czy środowiska. Chodzi o niewłaściwą interakcję między genami a środowiskiem - mówi dr David Hafler, profesor immunobiologii na Yale (New Haven), jeden z autorów raportu.

Spożywanie dużych ilości soli jest obecnie uznawane za przyczynę podwyższonego ryzyka chorób serca i nadciśnienia. Nowe badania implikują, że może mieć to także wpływ na ryzyko chorób układu odpornościowego.

- Sól nie jest jedyną przyczyną tych chorób. Wiemy, że witamina D również może być związana z zachorowalnością, podobnie jak palenie. Nowe badania wskazują na sól, jako kolejny czynnik ryzyka - tłumaczy dr Hafler.

W poprzednim badaniu ten sam zespół naukowców zauważył, że kiedy uczestnicy projektu stołowali się w fast foodach więcej niż raz w tygodniu, zwiększał się u nich poziom destrukcyjnych komórek zapalnych, które produkuje system immunologiczny w odpowiedzi na urazy bądź nieznanych intruzów. Komórki te atakują także zdrowe tkanki w przypadku chorób autoimmunologicznych. To zainspirowało badaczy do kolejnych badań, tym razem nad myszami.

Zobacz również:



Halfer przedstawił więc wyniki swoich prac kolegom z Harvard Medical School, Broad Institute of Harvard, Massachusetts Institute of Technology i innym, którzy pracowali nad komórkami autoimmunologicznymi typu Th17.


Komórki Th17 mogą wywoływać stany zapalne, które są pożądane w przypadku obrony przed patogenami, ale są także związane z takimi chorobami jak stwardnienie rozsiane, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa. Sposoby leczenia niektórych z tych chorób (np. łuszczycy) opierają się na manipulowaniu funkcjami komórek T.

- Postawiliśmy sobie pytanie: jak rozwija się ta wysoko patogenna, wywołująca zapalenia komórka T? - powiedział Vijay Kuchroo z Brigham and Women's Hospital, członek Broad Institute. - Jeśli dokładniej zrozumiemy w jaki sposób rozwijają się patogenne komórki Th17, będziemy mogli regulować je lub ich funkcje.

Dr Hafler wyjaśnił zespołowi Kuchroo sposób działania tych komórek, a także czynniki wpływające na ich rozwój. W efekcie, naukowcy identyfikowali specyficzny gen, nazwany SGK1, który odgrywa znaczącą rolę w rozwoju komórek. Gen ten nie został wcześniej zauważony w komórkach T, ale jest znany ze swej roli w absorpcji soli w jelitach i nerkach.

Naukowcy z Harvardu i Yale oraz współpracownicy z Niemiec pod wodzą Dominika Muellera dodali dwa do dwóch i przyjrzeli się, czy dieta bogata w sól może powodować destrukcyjną odpowiedź systemu immunologicznego, co jest charakterystyczne dla chorób autoimmunologicznych.

Odkryli, że dodawanie soli do pożywienia myszy powoduje produkcję komórek Th17. Natomiast myszy genetycznie zaprojektowane w kierunku MS, rozwijały cięższe formy choroby w przeciwieństwie do gryzoni na standardowej diecie.

Dr Hafler podkreśla, że kolejnym etapem badań jest przeprowadzenie ich na ludziach. Uzyskał już pozwolenie na zbadanie zależności między spożyciem mniejszej ilości soli a zmianami w objawach u osób chorych na MS, co najprawdopodobniej zajmie całe lata. Ale dr Hafler zaznacza, że dla pacjentów, którzy już znajdują się w grupie ryzyka, redukcja soli w diecie może być korzystna.

- Jeśli to ja chorowałbym na stwardnienie rozsiane, jadłbym jak najmniej przetworzonego jedzenia i obniżył zawartość soli w diecie - podsumowuje.


Komentarze do: Ostrożnie z solą!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz