Szukaj

Orzechy obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca

Ostatnie badania pokazują, że spożywanie orzechów takich jak migdały, pistacje, orzechy włoskie i orzechy nerkowca zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny i choroby serca.



Naukowcy z Louisiana State University odkryli, że spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem markera stanu zapalnego o nazwie białko C-reaktywne (co wiąże się z chorobami serca i innymi chorobami przewlekłymi) oraz wyższym stężeniem "dobrego" cholesterolu.

Ponadto ludzie, którzy regularnie jedzą orzechy mają niższy wskaźnik masy ciała BMI (stosunek wzrostu do wagi) niż ludzie nie jedzący orzechów.

Badanie opublikowane w magazynie prowadzonym przez American College of Nutrition obejmowało 13,292 dorosłych osób, których dieta była stale monitorowana i analizowana w latach 1999 – 2004. Za osoby regularnie spożywające orzechy uznano badanych jedzących co najmniej ćwierć uncji orzechów dziennie. Naukowcy odkryli, że około 18,6 procent osób w wieku od 19 - 50 i około 21 procent osób w wieku 51 i więcej regularnie spożywało orzechy.

Zobacz również:



Badacze stwierdzili, że częstość występowania zespołu metabolicznego wśród osób regularnie spożywających orzechy była 5 procent niższa niż u tych, którzy nie spożywali orzechów (zespół metaboliczny jest uważany za czynnik ryzyka dla chorób serca i cukrzycy).

Nie są to pierwsze dowody przemawiające za korzyściami wynikającymi ze spożywania orzechów. Hiszpańscy badacze wykazali, że spożywanie orzechów (zwłaszcza wśród osób z zespołem metabolicznym) wiąże się z wyższym poziomem serotoniny (neuroprzekaźnik łączony z uczuciem szczęścia).

Co więcej, badania opublikowane w magazynie „Diabetes Care” pokazały, że zamiana węglowodanów na pół szklanki orzechów dziennie może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 zmniejszyć poziom cukru we krwi i obniżyć „zły” cholesterol.

Mayo Clinic poinformowało, że orzechy mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zakrzepów związanych z atakami serca. To dlatego, że orzechy zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik obniżający cholesterol  i witamine E.

Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 mają orzechy włoskie dzięki czemu charakteryzują się najwyższą aktywnością przeciwzapalną ze wszystkich orzechów.

Pomimo pozytywnych skutków spożywania orzechów, nie moża jeść ich zbyt dużo ze względu na ich kaloryczność. Dr Melina Jampolis uważa, że ludzie nie powinni jeść więcej niż ćwierć szklanki orzechów lub nasion dziennie.

Spożywanie orzechów w nieograniczonej ilości może łatwo dodawać dodatkowe kilkaset kalorii dziennie do diety, co może prowadzić do zwiększenia masy ciała i wzrostu poziomu cholesterolu -  uważa  Melina Jampolis

Komentarze do: Orzechy obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca (1)

sercejakdzwon.pl
sercejakdzwon.pl 30-08-2014 14:23

Dlaczego orzechy obniżają ryzyko chorób serca

1

Orzechy oprócz kwasów wielonienasyconych omega-3 zawierają również kwas alfa-linolenowy. To właśnie on wpływa na poziom białka C-reaktywnego (CRP) związanego z chorobami serca... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze