Szukaj

Lecznicza dieta doktora Gersona

Celem diety doktora Gersona  jest pozbycie się wielu dolegliwości, jak również uzyskanie dobrej wagi i samopoczucia. Autorem diety, jak sama nazwa wskazuje, jest doktor Max Garson. Początkowo doktor stworzył ją na własne potrzeby, gdyż cierpiał na migrenę i doszukiwał się jej przyczyn w nieprawidłowo skomponowanym jadłospisie.



Podstawowym  założeniem diety doktora Gersona  jest  istnienie przyczynowego związku między spożywanymi z pokarmem zanieczyszczeniami środowiska, a osłabieniem funkcji układu immunologicznego.

Dieta doktora Gersona pozwala wyleczyć:
  • migrenę
  • gruźlicę
  • zapalenie stawów
  • choroby serca
  • cukrzycę
  • niewydolność nerek
  • choroby zwyrodnieniowe
  • nowotwory

Na czym polega dieta?

Dieta pozwala na uzupełnienie niedoborów witamin  i minerałów jak również dostarcza niezbędnych enzymów i innych składników pokarmowych. Prze co wzmacnia organizm i pobudza go do działania. Dodatkowo pozwala również na regenerację uszkodzonych  lub zniszczonych tkanek.

Dieta przyspiesz także procesy trawienne i pobudza eliminację substancji trujących i produktów pośrednich przemiany materii. Co więcej spożywane produkty są lekkostrawne i zawierają niewielką ilość kalorii przez co są szybciej trawione.


Ogólne zasady diety

Stosują diete należy:
  • całkowicie zrezygnować z soli
  • wykluczyć tłuszcze
  • nie spożywać produktów konserwowanych i wędzonych
  • menu powinno być  oparte na świeżych owocach i warzywach
  • należy wykluczyć sód i spożywać maksymalne ilości potasu

Fazy diety
  • I faza okres 6 – 12 tygodni
Dieta powinna ograniczać się do spożywania owoców, liści  i warzyw. Można je spożywać w postaci świeżo wyciskanych soków, jak również w postaci sałatek lub duszonych w sosie własnym.
W tej fazie diety można również spożywać
ziemniaki
potrawy z płatków owsianych
chleby żytni niesolony
zupy Hipokratesa
  • II faza po 12 tygodniach
Faza ta polega na włączaniu  do jadłospisu biała zwierzęcego. Dostarcza się go do organizmu spożywając chudy ser bez soli lub jogurty naturalne.

P
rzepis na zupę Hipokratesa

Składniki:
  • 1seler korzeniowy
  • 1 korzeń pietruszki (o płaskich listkach) lub pasternaku,
  • 2 małe pory (ewentualnie 2 małe cebule)
  • kilka ząbków czosnku
  • trochę zielonej pietruszki
  • 70 dag lub więcej pomidorów, w zimie nie jest konieczne dodawanie pomidorów)
  • 50 dag ziemniaków
Jarzyn wymyć, wyszorować i grubo pokrajać, nie obierając ze skórki. Następnie należy zalać je wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła warzywa Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować powoli przez 2,5 – 3 godziny. Następnie należy zmiksować całość, tak aby nie było włókien. Zupę. Można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dn.

Komentarze do: Lecznicza dieta doktora Gersona

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz