Szukaj

Kwasy omega-3 spowalniają rozwój raka piersi

Kwasy tłuszczowe omega-3 od dawna są rekomendowane jako skuteczny środek przeciwko chorobom sercowo-naczyniowym, demencji i niektórym typom raka. Potrójnie negatywny nowotwór piersi jest wyjątkowo agresywny i zazwyczaj nie odpowiada na wiele naturalnych terapii, ponieważ proliferuje w sposób wysoce inwazyjny.



Nowe badanie pokazuje zaś, że kwasy DHA i EPA (omega-3) są w stanie zahamować proliferację komórek także tego typu nowotworu. Takie wnioski wynikają z badania naukowców z Fox Chase Cancer Center i Temple University Health System.

Naukowcy piszą w artykule: - Odkryliśmy, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ich metabolity spowalniają albo całkowicie zatrzymują rozwój komórek nowotworowych w potrójnie negatywnym raku piersi.

Wyniki badania zaprezentowano także na spotkaniu naukowym AACR Annual Meeting.

Naukowcy zdefiniowali również największe źródła kwasów omega-3, takie jak tłuste ryby (łosoś, sardynka, makrela), a także oleje roślinne (sezam, orzechy).

Mimo że roślinne źródła omega-3 nie dostarczają odpowiednio uformowanych postaci DHA i EPA, wcześniejsze badania podkreślają, że także tego typu produkty pokarmowe wpływają na krytyczne mechanizmy w komórkach nowotworowych, tzn. na te, które są odpowiedzialne za apoptozę (samobójcza śmierć komórki) i proliferację.

Zobacz również:



Omega-3 znajdowane w rybach oraz w suplementach oleju rybnego dostarczają zaś takie postaci DHA i EPA, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.

Główny autor badania, dr Thomas Pogash, mówi: - Dieta może odgrywać krytyczną rolę w prewencji raka piersi. Kiedy porównujemy dietę zachodnią ze śródziemnomorską, widzimy, że u ludzi stosujących tę ostatnią zachorowalność na raka piersi jest mniejsza. Dieta śródziemnomorska oznacza jedzenie ryb.

Naukowcy zaobserwowali, że kiedy komórka nowotworowa „trawi” kwas omega-3, kwas ten rozkłada się na małe molekuły zwane metabolitami.

Przetestowali więc wpływ samych omega-3 na komórki potrójnie negatywnego podstawnokomórkowego raka piersi, jak i wpływ metabolitów omega-3.

Okazało się, że omega-3 hamuję proliferację wszystkich linii komórek nowotworowych, a metabolity ograniczają ruchliwość tych komórek o nawet 60% (co oznacza ograniczenie przerzutów).

- Regularna konsumpcja kwasów omega-3 może więc zapewnić ochronę przed proliferacją wielu postaci tej choroby – podsumowują badacze. – A przede wszystkim przed proliferacją potrójnie negatywnego raka piersi.

Komentarze do: Kwasy omega-3 spowalniają rozwój raka piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz