Szukaj

Kombucha na zdrowie!

Na rynku amerykańskim pojawił się kolejny napój. Nosi nazwę Kombucha i znany jest bardziej jako „Chińska Herbata Nieśmiertelności” albo „Cudowny Napój”, ponieważ ma mieć wiele korzyści zdrowotnych. Miłość do nowego napoju rośnie w miarę przybywania literatury wychwalającej jego skuteczność w kontrolowaniu wagi, wspieraniu układu odpornościowego, poprawianiu trawienia, dodawaniu energii, chronieniu zębów i włosów, a nawet zwalczaniu niektórych typów nowotworów.



Picie Kombuchy było praktykowane już w czasach dynastii Tsin w Mandżurii, w 220 r p.n.e. Napój następnie trafił do Rosji, a potem ok. 1910 do Niemczech i Europy. Potem poznał go cały świat.

Kombucha produkowana jest z drożdży i bakterii, w procesie fermentowania cukru i herbaty. Fermentacja skutkuje powstaniem substancji o konsystencji ciasta na naleśniki, która nazywana jest SCOBY (Symbiotic Culture of  Bacteria and Yeast).

Kombucha ma wielkie znaczenie dla zdrowia: może wyleczyć wiele chorób, a także niektórym zapobiec. Z tego względu nazywana jest „Cudownym Napojem”, który przede wszystkim znakomicie odtruwa.


Zawiera kwasy bakteryjne i enzymy, które pozwalają odciążyć wątrobę w jej funkcji oczyszczania. Niektóre badania wykazały skuteczność napoju w leczeniu raka (np. piersi i trzustki), a inne potwierdziły jego działanie na układ odpornościowy.

Co więcej, wielu zielarzy stosuje Kombuchę do zwalczania reumatyzmu, dny, cukrzycy, zmęczenia, AIDS, a nawet starzenia.

Napój jest bogaty w kwas glukuronowy, produkowany także przez wątrobę, a więc eliminuje wolne rodniki i inne toksyny.

Kombucha jest napojem probiotykowym, a więc poprawia trawienie.

Odgrywa także pewną rolę w leczeniu objawów depresji i niepokoju. Jej właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że dodaje energii.

Komentarze do: Kombucha na zdrowie!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz