Szukaj

FDA i przemysł muszą zapewnić większe bezpieczeństwo składników żywności

Ostatnie zamieszanie w Food and Drug Administration (FDA) dotyczyło zasad, które łagodzą drogę producentom żywności, którzy w ten sposób mogą wykorzystać składniki „ogólnie uznane za bezpiecznie” a w rzeczywistości, potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Obecny system bezpieczeństwa, posiada lukę, która umożliwia wprowadzanie niektórych substancji, które mogą stanowić zagrożenie. Jest to system GRAS, który jak widać, zawiera luki. Artykuł na ten temat został opublikowany w Chemical & Engineering News (C&EN).

Starszy redaktor w C&EN, Melody M. Bomgardner znalazł przepis, który nie został ukończony, a który aktualnie wykorzystywany jest przez producentów żywności. Przepis ten, umożliwia korzystanie z niektórych składników, takich ja na przykład ocet, chociaż nie zostały zaakceptowane jako bezpieczne. Zwolennicy bezpiecznej żywności twierdzą, że producenci nie robią wystarczająco dużo, aby chronić konsumentów, ponieważ pozwalają przemysłowi wykonywać własne eksperymenty na żywności.

Z kolei eksperci z branży spożywczej twierdzą, że nie ma żadnych dowodów na popracie tego twierdzenia, a sami uważają, że obecne praktyki oceny bezpieczeństwa żywności, toksyczności i innych skutków ubocznych są niezawodne. Jednak informacje na temat wielu dodatków nie są publiczne dostępne, co sprawia, że weryfikacja nie jest do końca jasna i bezpieczna.

Zobacz również:

Co najmniej jedna grupa handlowa, proponuje działania w kierunku większej przejrzystości i lepszego sposobu oceny składników. Grocery Manufacturers Association planuje sponsorować bazę danych, która może pomieścić wszystkie oceny GRAS. Inforamcje te, byłyby dostępne dla FDA i innych zainteresowanych  i dla szerszej grupy odbiorczej.

Zwolennicy żywności uważają, że jest to wina FDA i to właśnie ten koncern powinien podjąć taką inicjatywę albo chociaż wykonać jakiś krok w dobrym kierunku, który pozwoli konsumentom na szerszą wiedzę dotyczącą składników znajdujących się w żywności.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: FDA i przemysł muszą zapewnić większe bezpieczeństwo składników żywności

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz