Szukaj

Dostęp do zdrowej żywności kluczowy dla osób przebywających na diecie

Osoby otyłe mają większe ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia, co powinno również odpowiednio wpływać na zwiększenie motywacji, a w konsekwencji zaowocować poprawą diety. Jednak jak się okazuje w przypadku osób, które mają ograniczony dostęp do zdrowej żywności, trwanie w diecie staje się jeszcze bardziej trudne.

Nowe badania z Umas Medical School i Massachusetts Departament of Publich Health stwierdzają, że osoby, które nie mają ścisłego dostępu do zdrowej żywności mogą równie szybko zrezygnować z diety. Taka sytuacja pojawia się nawet u tych najbardziej zmotywowanych. To wszystko sugeruje, że łatwy dostęp do zdrowej żywności jest tak samo ważny jak motywacja i profesjonalne wytyczne ze strony opieki zdrowotnej.

Badanie zostało opublikowane w internetowym wydaniu czasopisma American Journal of Preventive Medicine. Okazuje się, że dostęp do zdrowej żywności jest kluczowym elementem diety. Analizy objęły 240 otyłych osób z zespołem metabolicznym, które brały udział w randomizowanym badaniu klinicznym. Porównywano w nich dwie różne dietetyczne interwencje, które obejmowały między innymi zmiany w stylu życia.

Zobacz również:

Część badanych miała za zadanie wprowadzić zmiany w swojej diecie, które wymagały poświęcenia. Było to głównie podróżowanie na zakupy do specjalnych sklepów ze zdrową żywnością. Jak się okazało, niezależnie od innych czynników a w tym wieku, rasy, wykształcenia i dochodów – odległość była największym problemem. Dodatkowo, wiele sklepów w okolicach, gdzie mieszkały badane osoby, nie spełniały kryteriów dla zdrowych wyborów. Wynika z tego, że interwencje w diecie mogą być skuteczne, lecz uczestnik musi mieć sprzyjające środowisko.

Zrozumienie relacji między czynnikami środowiskowymi a indywidualnym może pomóc społeczności w walce z otyłością. - Wyniki tego badania sugerują, że zmiany środowiskowe mogą ułatwić zmianę zachowań i przyczynić się do ostatecznej poprawy zdrowia – powiedział współautor badania Thomas Land, dyrektor Departamentu Urzędu Zdrowia Publicznego.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Dostęp do zdrowej żywności kluczowy dla osób przebywających na diecie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz