Szukaj

Dorośli na całym świecie jedzą za dużo soli

75% ludzkiej populacji zjada ilość soli dwa razy większą, niż jest to rekomendowane, według badania zaprezentowanego na spotkaniu naukowym American Heart Association's Nutrition, Physical Activity and Metabolism and Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention 2013 Scientific Sessions.



Globalne spożycie sodu z jedzenia przetworzonego, soli stołowej oraz sosu sojowego dodawanego w trakcie gotowania, w 2010 u przeciętnej osoby sięgnęło poziomu blisko 4000 mg na dzień.

WHO zaś zaleca każdemu dorosłemu limit sodu poniżej 2000 mg/dzień. Zalecenia American Heart Association są jeszcze niższe – 1500 mg/dzień.

Dr Saman Fahimi, główny autor badania, mówi: - Nasze prace są pierwszymi, które zawierają informację na temat spożycia sodu w zależności od kraju, wieku i płci. Mamy nadzieję, że pomogą rządom narodowym w opracowaniu przepisów polityki zdrowotnej ograniczających spożycie soli.


Choroby sercowo-naczyniowe to główna przyczyna zgonów na całym świecie. Nadmiar sodu podnosi ciśnienie krwi, co przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Oto niektóre wnioski i obliczenia:

- Pośród kobiet i mężczyzn, przeciętna dzienna konsumpcja sodu przekracza zdrowe poziomy prawie we wszystkich krajach, według badania.

- W Kazachstanie, Mauritiusie i Uzbekistanie zjada się najwięcej soli – 6000 mg/dzień.

- Kenia i Malawi z kolei mają najmniejsze spożycie soli – ok. 2000 mg/dzień.

- 181 z 187 krajów, reprezentujących 99% ludzkiej populacji, przekracza dawki sodu zalecane przez WHO.

- W 119 krajach (88% populacji), zalecana dawka jest przekraczana nawet o 1000 mg/dzień.

Naukowcy przeanalizowali 247 ankiet na temat spożycia soli u osób dorosłych, aby ocenić konsumpcję sodu w zależności od wieku, płci, regionu i narodu. Ankiety były przeprowadzane w latach 1990 – 2010 jako część badania 2010 Global Burden of Disease Study.

Komentarze do: Dorośli na całym świecie jedzą za dużo soli

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz