Szukaj

Dieta śródziemnomorska najlepsza dla cukrzyków

Dieta składająca się z mięsa i zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, jest najbardziej skuteczna w utracie wagi i obniżeniu poziomu cukru we krwi wśród cukrzyków, podają badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Skuteczne okazały się także diety bogate w węglowodany, proteiny i cukry proste. Przeanalizowaliśmy różne diety, a te cztery wykazały najlepsze efekty wśród cukrzyków, powiedział dr Olubukola Ajala, specjalista od cukrzycy z Western Sussex Hospitals w Wielkiej Brytanii.



Ponad 24 miliony Amerykanów cierpi na cukrzycę typu 2. Ludzie z takim schorzeniem nie mogą skutecznie magazynować glukozy w komórkach, a to może prowadzić do niebezpiecznego zwiększenia poziomu cukru we krwi.

Zmiany stylu życia, obniżenie wagi, zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, może wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, a także zmniejszyć ryzyko pojawienia się komplikacji podczas choroby. Jednak do końca nie jest jasne, która dieta jest najodpowiedniejsza dla cukrzyków.

Dr Ajala wraz z innymi badaczami przeanalizowali wyniki 20 eksperymentów porównujących skutki stosowania siedmiu różnych diet wśród cukrzyków typu 2.

Dieta śródziemnomorska, niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa oraz o niskim indeksie glikemicznym to diety, które badano pod względem szybkości przekształcania się w glukozę pokarmów wchodzących w ich skład.


Po stosowaniu diety śródziemnomorskiej przez sześć miesięcy, osoby biorące udział w eksperymencie straciły średnio 2 kilogramy. Żadna z innych stosowanych diet nie miała znaczącego wpływu na wagę, czytamy w American Journal of Clinical Nutrition.


Dieta śródziemnomorska składa się z owoców, warzyw, roślin strączkowych, zbóż, oliwy z oliwek oraz ziół, natomiast nie zawiera masła, ani soli.

Tłuszcze nasycone pochodząc z czerwonego mięsa i produktów mlecznych stanowią zwykle mniej niż 8 procent  spożywanych kalorii.

Inne badania wykazały, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko zachorowalności na raka, chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona i śmierci spowodowanej atakiem serca.

Aktualne badania głoszą natomiast, że nie ma dowodów na to, by diety wegetariańska, wegańska, bądź dieta bogata w błonnik, miały wpływ na utratę wagi.  Jednak nadal przynoszą obiecujące efekty, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi.

Co więcej analiza wykazała, iż wszystkie badane diety mają korzystny wpływ na kondycję serca. Poziom dobrego cholesterolu zwiększył się z 4 procent do 10, a tryglicerydów spadł do poziomu 9 procent.

Utrata wagi jest ważna, ale istotne są także odżywcze aspekty diety, mówi Katherine Zeratsky, dietetyk z Mayo Clinic.

Autorzy ostrzegają, że utratę wagi zaobserwowaną w przypadku stosowania diety śródziemnomorskiej należy traktować z przymrużeniem oka. Istotne jest natomiast, by zachować umiar i proporcje w spożywaniu różnych produktów, a podjęcie diety skonsultować z lekarzem.



red. Elżbieta Reimann

Komentarze do: Dieta śródziemnomorska najlepsza dla cukrzyków

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz