Szukaj

Cudowne brokuły zwalczają śmiertelne nowotwory!

Naukowcy dostarczają coraz więcej dowodów na to, iż warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły, kalafior i brukselka, mają niezwykłe zdolności zwalczania raka. Wcześniejsze prace udowodniły, iż ta superrodzina roślin wpływa bezpośrednio – natychmiastowo po konsumpcji - na ekspresję ponad 400 genów.



Inne prace także wykazywały, że brokuły w diecie obniżają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, choć dokładana ścieżka metaboliczna, poprzez którą działają te warzywa, nie została jeszcze dobrze poznana.

Teraz naukowcy z Institute of Food Research w UK publikują swoje prace w American Journal of Clinical Nutrition.

Wyjaśniają w nich, w jaki sposób metaboliczne modyfikacje, do których dochodzi pod wpływem konsumpcji brokułów, mogą chronić przed rakiem.

Naukowcy dodają, iż jest to pierwsze badanie, które dostarcza dowodów na to, iż glukozynolaty (włączając w to glukorafanin), znajdowane w brokułach, redukują ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów.

Zobacz również:



Badacze posłużyli się specjalną odmianą brokułów – kombinacja dzikich i komercjalnych – która zawiera wysokie poziomy glukorafaninu. Dziewiętnastu uczestników spożywało takie warzywo każdego tygodnia przez 3 miesiące.

Poza tym jedna grupa kontrolna jadła jedynie komercjalną odmianę brokułów, a druga grupa kontrolna w ogóle nie jadła roślin krzyżowych.

Pierwszy wniosek: grupa jedząca specjalną odmianę warzywa doświadczyła poprawy metabolizmu.

Naukowcy stwierdzili także, iż związek powszechnie znajdowany w krzyżowych, znany jako suforafan, poprawia chemiczne reakcje w mitochondriach, czyli tzw. bateriach komórkowych.

Okazało się też, że glukorafanin pozwalał na „restart” procesów metabolicznych w komórkach, które doświadczają zaburzeń w miarę starzenia.

Dr Richard Mithen, główny autor badania, mówi: - Uważamy, że może to wyjaśnić, dlaczego ludzie, którzy jedzą brokuły, są zdrowi. Mitochondria są naprawdę bardzo, bardzo ważne, a kiedy zaczynają działać źle, prowadzi to do wielu chorób związanych ze starzeniem.

Naukowcy sugerują teraz, aby jeść brokuły 2 – 3 razy w tygodniu.

Komentarze do: Cudowne brokuły zwalczają śmiertelne nowotwory!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz