Szukaj

Beta-karoten może obniżyć ryzyko cukrzycy

Beta-karoten, czyli składnik odżywczy odpowiadający za czerwony i pomarańczowy kolor owoców i warzyw, może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę u osób, które mają pewną predyspozycję do tej choroby. Tak wynika z badania zamieszczonego w Human Genetics i przeprowadzonego przez Stanford University School of Medicine.



Jednocześnie, gamma-tokoferol, główna postać witaminy E (znajdowana głównie z ziarnach i orzechach) w diecie zachodniej, może zwiększać predyspozycje do cukrzycy typu 2, dodają naukowcy.

Niekoniecznie oznacza to, że witamina E jest bezwzględnie zła dla naszego zdrowia, podkreśla badanie. Potrzebne są dodatkowe poszukiwania, które pozwolą określić, czy faktycznie obydwa wymienione wyżej składniki zapobiegają bądź powodują cukrzycę, czy też po prostu są markerami tej choroby.

Naukowcy przeanalizowali warianty genów związane z cukrzycą typu 2 oraz poziomy różnych składników odżywczych we krwi swoich uczestników.

Okazało się, że ludzie, którzy mieli jeden predysponujący wariant genu, doświadczali dobroczynnego działania beta-karotenu w redukcji zagrożenia cukrzycą typu 2. Natomiast gamma-tokoferol był związany ze wzrostem tego ryzyka.

Zobacz również:



Ponieważ obydwa składniki wchodzą w interakcję z tym samym wariantem genetycznym genu SLC30A4, naukowcy uważają, iż potrzebne dodatkowe badania. Ok. 50% Amerykanów ma gen SLC30A4, a poprzednie badania pokazały, że jest on związany z ryzykiem cukrzycy.

W 2010 roku, dr Chirag Patel i dr Atul Butte porównali ludzi z wysokim i niskim poziomem cukru we krwi pod kątem ekspozycji na różne substancje środowiskowe.

Analizy te pozwoliły stwierdzić, że istnieje pięć takich substancji, włączając w to gamma-tokoferol i beta-karoten, które wpływają na ryzyko cukrzycy typu 2.

Teraz ci sami naukowcy prowadzą badanie nad myszami i oczyszczonym beta-karotenem i gamma-tokoferolem, aby przekonać się, czy te substancje same w sobie przyśpieszają bądź zapobiegają rozwojowi cukrzycy.

Na tę chwilę nie potrafimy więc powiedzieć, czy beta-karoten faktycznie zapobiega tej chorobie. Jednakże, biorąc pod uwagę fakt, iż wcześniejsze badania wykazały, że składnik ten redukuje ryzyko raka i innych chorób, nie obawiajmy się schrupać od czasu do czasu marchewkę czy pomarańczę.

Komentarze do: Beta-karoten może obniżyć ryzyko cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz