Szukaj

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Podziel się
Komentarze0

Bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują u ludzi bardzo często dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucia pokarmowe. Objawy występują zwykle po 18-24 godzinach od zakażenia. Są to silne bóle brzucha, gorączka, biegunka, mdłości i wymioty. Po przebyciu zatrucia pałeczki są wydalane z kałem przez kilka tygodni lub nawet kilka miesięcy bez żadnych objawów chorobowych. Najczęściej zmiany chorobowe dotyczą tylko przewodu pokarmowego, proces chorobowy może się uogólnić, może dojść do posocznicy, zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.

Do zakażenia dochodzi przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt, czyli drobiu, myszy, szczurów, przez żywność pochodzącą od zwierząt zakażonych np. jaja, mięso, mleko, wyroby garmażeryjne np.sałatki, a także od zakażonych zwierząt np. kurczęta hodowane w domach oraz przez ludzi, w których kale są pałeczki salmonelli, zarówno chorzy, jak i zdrowi nosiciele.

Liczne pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt.W dogodnych warunkach, w cieple, wilgoci i w obecności białka, żyją poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Wzrost zachorowań na salmonelozy na całym świecie jest spowodowany przemysłową hodowlą drobiu i przetwórstwem żywności. Najczęściej pałeczki znajdują się w produktach zawierających surowe jaja np. majonez, kremy, lody, zupy dla niemowląt oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.


Leczenie. Uzupełnianie płynów, ścisła dieta.

Profilaktyka: mycie rąk po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków, utrzymywanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i kuchni, przechowywanie jedzenia w niskich temperaturach, nie rozmrażaniu i ponowne zamrażanie żywności, przechowywanie surowego drobiu, mięsa i jaja w lodówce tak, aby nie miały styczności z innymi produktami, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed ich przyrządzeniem, gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie w wysokich temperaturach, które niszczą drobnoustroje, mycie i parzenie jaj przed użyciem.

Komentarze do: Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz