Szukaj

Wysoko-tłuszczowa dieta w okresie dojrzewania może prowadzić do raka piersi

Podziel się
Komentarze0

Młode kobiety zbliżające się do okresu dojrzewania płciowego mogą zredukować ryzyko wystąpienia raka piersi, jeżeli będą unikać wysoko-tłuszczowej diety, twierdzi badacz z Michigan State Univeristy. Badania naukowe, publikowane w obecnym wydaniu Breast Cancer Research, sugerują, że jedzenie wysoko nasycone tłuszczami zwierzęcymi nie tylko przyśpieszają rozwój raka piersi, ale także mogą zwiększyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Przeprowadzony przez badaczy z The Breast Cancer and He Environment Research Program na Michigan State University (MSU), eksperyment na myszy, dowiódł, że już 3 tygodnie po wprowadzeniu wysoko-tłuszczowej diety, widać było zmiany w piersi, łącznie ze zwiększeniem wielkości komórki i zmian w komórkach odpornościowych.

Zauważają, że te zmiany są stałe i mogą prowadzić do szybkiego rozwoju przedrakowych zmian skórnych i ostatecznie, raka piersi.

Innym niepokojącym czynnikiem, który odkryli naukowcy, jest to że przez ten rodzaj diety produkowane są sygnatury genów w guzach, które związane są z niewielką grupą nowotworów znanych jako potrójnie negatywne nowotwory piersi. Według Susan G.Komen z Cure, od 15 do 20% nowotworów piersi w Stanach Zjednoczonych to potrójnie negatywny nowotwór piersi, który częściej atakuje młode kobiety.

Niestety, to jest szczególnie agresywna odmiana tej choroby, ponieważ jej wzrost jest bardzo szybki i równie szybko się rozprzestrzenia do innych części ciała. Nie jest zaskakującym fakt, że prognozy dla tych kobiet, u których wykryto ten typ raka, mogą być w gorsze.

Zobacz również:

Sandra Haslam, profesor fizjolog z MSU's College of Human Medicine, mówi, że rezultat podkreśla znaczenie badań i wyjaśnia:

- To jest bardzo ważne, ponieważ o ile myślimy, że rak pojawia się z przypadkowych mutacji, wskaźnik oznaczenia genów potrójnie negatywnego nowotworu piersi pokazuje wszechogarniający i mocny wpływ tego typu diety na raka. Być może nawet bardziej interesujące są zmiany rakowych tkanek bez względu na to czy myszy przybierały na wadze.

Richard Schwartz, mikrobiolog, profesor i współautor tych badań, wyjaśnia: - Ważne, aby zauważyć, że od naszego eksperymentu model nie pociągał za sobą przybrania na wadze z powodu stosowania diety wysoko-tłuszczowej, te odkrycia są odpowiednie do szerszej segmentacji populacji niż tamte z nadwagą. To pokazuje, że przyczyną jest tłuszcz sam w sobie bardziej niż przybieranie na wadze.

Badacze rozważają, że wcześniejsze dowody z badań sugerujące wpływ wysoko-tłuszczowej diety we wcześniejszym okresie dojrzewania może być stały – nawet jeśli mniejszy tłuszcz w diecie wyniknie później w życiu. Nazywają dalsze badania, stresujące, że nie mają żadnego pewnika,
że ludzie mogą być dotknięci w ten sam sposób.

Schwartz mówi, że: - Ogólnie, nasze dotychczasowe badania wskazują, że nadmiernie unikanie tłuszczu w diecie tego typu może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia raka piersi w przyszłości. Odkąd nie ma żadnych dowodów sugerujących , że unikanie tego typu diety jest szkodliwe, ale ma sens, aby to robić.

Młode kobiety zbliżające się do okresu dojrzewania płciowego mogą zredukować ryzyko wystąpienia raka piersi, jeżeli będą unikać wysoko-tłuszczowej diety, twierdzi badacz z Michigan State Univeristy.

Komentarze do: Wysoko-tłuszczowa dieta w okresie dojrzewania może prowadzić do raka piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz