Szukaj

Rak jelita grubego: magnez redukuje ryzyko

Podziel się
Komentarze1

Rolą magnezu w przypadku raka interesuje się coraz więcej naukowców, ponieważ ostatnie badania wykazały, iż pierwiastek ten działa ochronnie przeciwko wielu nowotworom. Najświeższe prace pokazują, iż każde dodatkowe 100 mg magnezu dziennie może zredukować ryzyko zachorowania na raka trzustki o 21%, a na raka jelita grubego – 12%, o czym donosi serwis NatureNews.



Holenderscy naukowcy, którzy pochylili się nad kwestią zażywania magnezu i ryzykiem raka jelita grubego, do swoich prac zaprosili 758 osób chorych oraz 709 zdrowych.

Okazało się, że magnez w sposób znaczący zmniejszał ryzyko powstawania gruczolaków (prekursor raka) u osób, których wskaźnik masy ciała BMI wynosił 25 lub więcej, lub które miały powyżej 55 lat, lub które już miały zaawansowane gruczolaki.

W przypadku raka trzustki, naukowcy posłużyli się danymi z EPIC Cohort, czyli z badania prowadzonego w Europie, obejmującego 334 999 kobiet oraz 142 203 mężczyzn. Średni czas obserwacji wynosił 11,3 roku.

Zobacz również:



Analizy wykazały tutaj, iż każde dodatkowe 100 mg magnezu dziennie redukuje o 21% ryzyko zachorowania na raka trzustki u osób, których wskaźnik BMI wynosi 25 lub więcej.

Co więcej, rezultaty te zgadzają się z wynikami badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, jedynie na mężczyznach.

Okazało się, że mężczyźni, którzy przyjmują 423 mg magnezu dziennie (najwyższa dawka), są o 33% mniej zagrożeni rakiem trzustki niż mężczyźni, którzy przyjmują 281 mg/dzień (najniższa dawka).

Magnez możemy znaleźć w suplementach diety, ale najzdrowiej, oczywiście, jest czerpać magnez z pożywienia. Zauważmy jeszcze, że niedobory magnezu są najpowszechniejsze u seniorów, alkoholików, ludzi z hiperglikemią, chorobą Crohna oraz z nadwrażliwością na gluten.

Komentarze do: Rak jelita grubego: magnez redukuje ryzyko (1)

olszówka
olszówka 06-07-2014 19:28

Najważniejszy minerał - magnez

1

Magnez to jeden z ważniejszych minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Niedobory mogą mieć różne skutki, a tak jak widać po przeczytaniu artykułu, odpowiednia ilość magnezu w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze