Szukaj

Prawdopodobna przyczyna alergii na orzechy

Podziel się
Komentarze0

Ponad milion dzieci mieszkających w Ameryce cierpi z powodu alergii na orzechy. Co ciekawe - według dostępnych zapisów, przypadki tego typu uczuleń prawie nie istniały przed 1900 rokiem, mimo że orzechy znajdują się w ludzkiej w diecie od wieków. Nasuwa się więc pytanie: dlaczego obecnie tak wiele osób ma na nie alergię?



W swojej książce „The Doctor Within” dr Tim O'Shea twierdzi, że w dużej mierze za zjawisko pojawienia się i zwiększonej częstości występowania tej przypadłości odpowiadają szczepionki. Zauważa, że wiele z nich (a także ogrom antybiotyków) zostało wykonanych na bazie oleju z orzeszków ziemnych lub przynajmniej zawiera go w swoim składzie.

Odkrył, że odkąd zaczęto używać tego produktu w procesie wytwarzania szczepionek i lekarstw - znacznie wzrosła liczba cierpiących z powodu poważnych objawów alergii pokarmowej. Olej arachidowy to skuteczny środek konserwujący i adiuwant, a w dodatku jest stosunkowo tani w produkcji.

Co ciekawe – firmy farmaceutyczne nie mają prawnego obowiązku podawać wszystkich składników swoich produktów do wiadomości publicznej. Decyzję taką podjął rząd USA po kompleksowych badaniach dotyczących wpływu substancji pomocniczych pochodzących z orzechów, które przeprowadzono w 1973 roku, jednakże były to czasy, gdy alergie występowały jeszcze stosunkowo rzadko.

Zobacz również:



Oznacza to, że po dziś dzień pediatrzy, rodzice i wszyscy inni, którzy ze względów bezpieczeństwa chcieliby unikać orzechów - nie mają takiej możliwości.

„Obecnie w Physicians Desk Reference (tj. w podręcznym informatorze lekarza) nie znajdują się pełne składy szczepionek” - uświadamia dr O'Shea. „Szczegółowe informacje są zastrzeżone, co uzasadnia się ochroną producentów. Zobowiązuje się ich jedynie do ogólnego opisu formuły”.

Od czasu wprowadzenia tego zarządzenia alergie nie tylko stały się powszechniejsze, ale i poważniejsze, a ludzie nawet nie przypuszczają, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada wytwarzana z orzeszków ziemnych substancja pomocnicza, nadal stosowana w szczepionkach.

Jednostki, które byłyby tego świadome – i tak nie dowiodą jej obecności w składzie.

Czy sytuacja kiedykolwiek się zmieni? Tylko wtedy, gdy władze regulacyjne oraz medyczne autorytety zajrzą w swoje sumienia i uznają prawdę, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarze do: Prawdopodobna przyczyna alergii na orzechy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz