Pierwsza pomoc przy zatruciach
Choć możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, co chwilę jesteśmy na zatrucie się jakimś środkiem. Tylko w naszym domu można znaleźć przynajmniej 5 środków trujących. Co więc robić w chwili, gdy jest już za późno i my sami lub ktoś z naszych bliskich albo spotkanych przypadkowo osób jest w stanie wskazującym, że w jego organizmie jest obecna substancja trująca?

Trucizna (toksyna) to substancja, która po wniknięciu do organizmu w dostatecznej ilości, powoduje trwałe lub przemijające uszkodzenie. Istnieją różne drogi zatrucia – połknięcie, wchłonięcie przez drogi oddechowe, zaabsorbowanie przez skórę, wstrzyknięcie lub „wkroplenie” do oka. Tak jak różna jest droga zatrucia, tak samo różny jest sposób postępowania w celu udzielenia pierwszej pomocy.
Zatrucia środkami chemicznymi
W przypadku gdy trujący środek chemiczny (np. wybielacz, rozpuszczalnik, klej) znajduje się na skórze, należy zmyć go z jej powierzchni dużą ilością wody. Przy tym należy pamiętać, by chronić się przed ponownym kontaktem ze środkiem, a także ze skażona wodą.
Jeśli natomiast doszło do połknięcia trucizny, pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, jest skontrolowanie i – w razie czego – oczyszczenie dróg oddechowych. Gdyby poszkodowany nie oddychał, trzeba zbadać tętno i przygotować się do reanimacji, a w czasie jej trwania pamiętać o stosowaniu plastikowej maseczki ochronnej. Potem osobę zatrutą należy ułożyć w pozycji ustalonej bocznej, by uniknąć zachłyśnięcia się wymiocinami. Jeżeli usta tej osoby, także uległy poparzeniu, powinno się podawać jej często, małymi łykami zimną wodę lub mleko.
Zatrucia lekami

Zobacz również:
- Jak postępować w przypadku ciężkich ran?
- Wyposaż swoją domową apteczkę!
- Ciało obce w oku - pierwsza pomoc
- Pierwsza pomoc dziecku w nagłych wypadkach
- Ciało obce w nosie - pierwsza pomoc
- Co robić podczas nadmiernego wychłodzenia ciała?
- Rodzaje oparzeń i pierwsza pomoc przedmedyczna
- Jak postępować w przypadku wystąpienia krwawienia wewnętrznego u ofiary wypadku?
Zatrucia przemysłowe
Zatrucia przemysłowe mogą wystąpić w miejscu pracy jako następstwo przeciekania lub niesprawności instalacji chemicznej lub jako skutek poważniejszego wypadku. Większość wypadków powodowana jest przez gazy trujące. Częste są też poparzenia chemiczne.
W przypadku, gdy poszkodowany wchłonął trujące gazy, należy jak najszybciej przenieść go w miejsce, gdzie będzie miał dostęp do świeżego powietrza. Koniecznie jest wezwanie karetki. Jeśli na miejscu znajduje się osoba, która potrafi podać tlen, powinna to zrobić. W razie, gdyby poszkodowany był nieprzytomny należy zbadać oddech i tętno, w razie czego przystąpić do reanimacji. Konieczna jest pozycja boczna ustalona.
Jeśli substancja chemiczna znajduje się na skórze, należy postępować jak w przypadku zwykłego zatrucia środkami chemicznymi.
Zatrucie alkoholem
Choć alkohol to substancja, którą spotkać można w każdym sklepie spożywczym, on również może stać się niebezpieczną trucizną. W przypadku zbyt długiego odurzania się, albo wypicia naraz zbyt dużej ilości płynu, mogą wystąpić objawy zagrażające życiu.
Pierwszą rzeczą, jakie należy zrobić, to zbadać poziom reakcji poszkodowanego. Jeśli w ogóle nie reaguje, następny krok to kontrola oddechu i tętna, w razie czego przystąpienie do reanimacji. Decyzja o wezwania karetki należy do osoby pomagającej poszkodowanemu. W chwili, gdy będzie z nim bardzo źle, trzeba ułożyć go w pozycji bocznej ustalonej, a także zadzwonić do odpowiednią pomoc. Poszkodowanego należy chronić przed zimnem, dlatego najlepiej izolować go od ziemi i okryć jakimś płaszczem.
Rośliny trujące
Na naszych terenach rośnie stosunkowo niewiele roślin trujących. Mogą one jednak spowodować poważna chorobę. Najbardziej popularnymi roślinami trującymi są grzyby, a pośród nich – muchomor sromotnikowy.
Pierwsze kroki w przypadku zjedzenia trującej rośliny są podobne do kroków czynionych przy pozostałych zatruciach – kontrola przytomności, oddechu i tętna poszkodowanego, przygotowanie się na wypadek reanimacji. Obowiązuje także pozycja boczna ustalona, by uniknąć udławienia się wymiocinami. By ułatwić odpowiednim służbom leczenie chorego, należy zidentyfikować roślinę i określić, jaka część została zjedzona. Warto też zabezpieczyć jej kawałek oraz próbki wymiocin i posłać z poszkodowanym do szpitala.
Zatrucia pokarmowe
Zatrucie pokarmowe to chyba najlżejsze z wszystkich rodzajów zatruć. Może wystąpić wskutek zjedzenia żywności zanieczyszczonej bakteriami lub toksynami wytworzonymi przez bakterie.
Aby pomóc poszkodowanemu, należy pomóc mu położyć się i odpoczywać. Niezbędna jest pomoc lekarza, a także podawanie dużej ilości płynów. Choremu można dać także miskę w przypadku wymiocin.
Przede wszystkim – fachowa pomoc
Trzeba pamiętać, że porady tutaj udzielone to tylko wskazówki dotyczące pierwszej pomocy. W przypadku każdego zatrucia niezbędna jest profesjonalne pomoc i konsultacja lekarska. Zatrucie może być bowiem groźne nie tylko dla zdrowia, ale również dla życia poszkodowanego.
Autor:
Angelika Szkuta