Szukaj

Owca sklonowana z “dobrym tłuszczem” od robaka

Podziel się
Komentarze0

Chińscy naukowcy właśnie sklonowali genetycznie zmodyfikowaną owcę, mającą „dobry tłuszcz” znajdowany w naturze. Generalnie, w orzechach, nasionach, rybach, a także w warzywach liściastych. Tłuszcz ten nazywany jest „dobrym” nie bez kozery, ponieważ pomaga zredukować ryzyko zawału serca oraz chorób sercowo-naczyniowych.



Owieczka nosi wdzięczną nazwę Peng Peng i ma gen tłuszczu od robaka z gatunku glist. Na świat przyszła w dniu 26 marca w 2012 roku, w jednym z laboratoriów na dalekim zachodzie Chin, w regionie Xinjiang i ważyła w momencie urodzenia ponad pięć kilogramów.

Peng Peng rozwija się bardzo dobrze i jest bardzo zdrowa, tak jak normalna owca, mówi główny autor tego projektu, Du Yutao z instytutu Beijing Genomics Institute (BGI) w Shenzhen na południu Chin.

Poza instytutem Beijing Genomics Institute, w projekcie tym wzięły udział również inne instytucje: instytut Institute of Genetics and Developmental Biology przy chińskiej akademii nauki, Chinese Academy of Sciences, oraz uniwersytet Shihezi University w Xinjiang.

W jaki sposób w ogóle ta owieczka powstała? Otóż, chińscy naukowcy posłużyli się genem pobranym od robaka C. elegans, który jest związany z produkcją kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Gen ten został wprowadzony do komórki dawcy, która został z kolei pobrana od chińskiej owcy – merynosa. Następnie, komórka została wprowadzona do niezapłodninego jaja i implantowana do macicy owcy-surogatki.

Zobacz również:



Robak C. elegans jest bardzo powszechnie stosowany we wszelkiego rodzaju badaniach laboratoryjnych. A poprzednie badania pokazały, iż stworzenie to posiada gen, który podnosi poziom produkcji nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobre dla ludzkiego zdrowia, wyjaśnia swoje działania Du Yutao.


To, że do takich działań doszło akurat w Chinach, nie powinno nikogo dziwić, ponieważ kraj ten musi nakramić aż 22% światowej populacji. A ma jedynie 7% światowych użytków rolnych. D

latego też, chińscy naukowcy od lat pracują nad metodami pozwalającymi podnieść domową produkcję nasion, mięsa oraz innych produktów spożywczych. Co nie zmienia faktu, że wokół żywności modyfikowanej genetycznie w dalszym ciągu jest wiele wątpliwości.

Oznacza to, że upłynie jeszcze wiele lat, zanim mięso z transgenicznych zwierząt trafi na chińskie stoły.

Chiński rząd zachęca do przeprowadzania badań transgenicznych, ale potrzebujemy w dalszym ciągu lepszych metod oraz rezultatów, aby udowodnić, że transgeniczne rośliny i zwierzęta są nieszkodliwe i bezpieczne w konsumpcji. Jest to sprawa podstawowa, wyjaśnia Du Yutao.

W dalszym ciągu jednak to Stany Zjednoczone są światowym liderem w producji organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Ostatnio, amerykańska agencja FDA (Food and Drug Administration) zatwierdziła sprzedaż produktów spożywczych z klonów oraz z ich potomstwa. Jak stwierdza agencja amerykańska, produkty te niczym się nie różnią od produktów powstałych ze zwierząt niesklonowanych.

Z kolei, amerykańska firma biotechnologiczna AquaBounty opatentowała już genetycznie zmodyfikowanego łososia atlantyckiego. Łosoś ten rośnie dwa razy szybciej niż łosoś „naturalny”, jak stwierdzają przedstawiciele producenta. Firma spodziewa się teraz, że produkt ten zostanie zaaprobowany przez amerykańskie władze zdrowotne jeszcze tego roku, w lecie.

Komentarze do: Owca sklonowana z “dobrym tłuszczem” od robaka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz