Szukaj

Choroby: rola odżywiania - historia odżywiania

Podziel się
Komentarze0

Przez ponad 200 000 lat, natura dawała nam dobrej jakości substancje i molekuły pokarmowe. Ewolucja człowieka przyniosła gotowanie oraz przetwarzanie produktów spożywczych. Jeśli nawet jest to swoiste ulepszenie w życiu codziennym, to konsekwencje dla organizmu ludzkiego są o wiele bardziej negatywne.


Nasze 25 000 ludzkich genów było wykuwane przez 200 000 lat Paleolitu, podczas gdy byliśmy „zbieraczami-łowcami”, przystosowanymi do jedzenia naturalnych produktów spożywczych.

Rewolucja pokarmowa Neolitu

Za naszych czasów, to już nie Wolność prowadzi poddane jej ludy... prowadzi nas raczej „śmieciowe jedzenie”, które kieruje zmanipulowanych konsumentów ku otyłości, ku cukrzycy, ku różnego rodzaju reumatyzmom: artroza, osteoporoza, zapalenie stawów i kości...

Około 10 000 lat temu, w okresie Neolitu, trzy rewolucje pokarmowe zmieniły zupełnie nasz sposób przeżycia. „Zbieracz-łowca” stał się „rolnikiem” i zaczął prowadzić siedzący tryb życia w pierwszych zakładanych przez siebie osadach. Kilka wieków później, Homo sapiens oswaja zwierzęta i staje się również „hodowcą”. Po raz pierwszy wtedy konsumuje mleko zwierzęce. W końcu, zaczyna gotować, podgrzewając swoje produkty pokarmowe.

Przystosowanie człowieka do nowych produktów pokarmowych

Człowiek „denaturalizuje” swoje pożywienie, czyniąc siebie panem natury. Prędkość adaptacji naszych genów oraz prędkość przystosowywania naszych enzymów trawiennych do przetwarzania tych nowych molekuł pokarmowych nie są jednak wystarczające, abyśmy mogli zasymilować, bez żadnych śladów i szkody, te nowe dla nas składniki odżywcze.

Zobacz również:



Gatunek ludzki przystosowuje się, bez wątpienia, do „nowych produktów pokarmowych”, ale selekcja naturalna jest surowa dla jednostki... która płaci dużą cenę poprzez pojawiające się (ni stąd, ni zowąd?) choroby. Ewolucja Darwinowska więc dokonała się, zaistniało bowiem zjawisko adaptacji do środowiska, czego oznaką jest powstawanie nowych gatunków, lepiej przystosowanych do zmieniającej się rzeczywistości, ale czas tej adaptacji nie jest tego samego rzędu wielkości co ulotne życie istoty ludzkiej.


Choroba jest więc bardzo smutnym efektem spotkania genów paleolitycznych (czyli naszych!) z naszym „nowoczesnym pożywieniem”.

Na tę chwilę, trudno jest raczej zmienić nasze geny... natomiast, do rzeczy możliwych należy, dzięki naszej ludzkiej wolności, zmienienie naszego sposobu odżywiania. Wymaga to świadomości, później stałego wysiłku we „wrogim środowisku”, ignorującym prawa genomiki, czyli zasady ewolucji Darwinowskiej, i zainteresowanym przede wszystkim swoją natychmiastową materialną korzyścią.

Polecamy również:
Rola odżywiania - dieta przodków jako terapia i profilaktyka
Rola odżywiania - przejadanie się
Rola odżywiania - składamy się z tego co jemy
Rola odżywiania - zaśmiecanie organizmu i reumatyzm
Rola odżywiania - jelita jako centrum zarządzania zdrowiem i chorobami
Rola odżywiania - podstawowe bolączki nowoczesności

Komentarze do: Choroby: rola odżywiania - historia odżywiania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz