Szukaj

Kto jest gruby, a kto nie?

Podziel się
Komentarze0

Wskaźnik masy ciała, indeks BMI, ewoluował: mieści się dziś między 20,0 a 24,9 zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet. Wszyscy są na diecie. Albo prawie wszyscy. Ale kto tak naprawdę powinien schudnąć, aby wyciągnąć z tego korzyści dla swojego zdrowia?    




Odpowiedź właśnie przyniosło nowe i bardzo szeroko zakrojone badanie, pilotowane przez amerykańskie instytuty zdrowia oraz raka, a także przez jakąś dziesiątkę innych, równie wielkich instytutów badawczych z całego świata.
Wszyscy ci naukowcy zadali sobie trud przeanalizowania danych dotyczących wagi i wzrostu 1 460 000 osób (białych, pochodzenie niehiszpańskie), w wieku od 19 do 84 lat, którzy korzystali z opieki medycznej w okresie rozciągającym się od 5 do 28 lat (badania ukazało się 2 grudnia w czasopiśmie New England Journal of Medicine). Naukowcy w ten sposób mogli obliczyć idealny wskaźnik masy ciała, to znaczy - związany z najniższym poziomem zgonów.

Zobacz również:



Unikatowy wskaźnik

Wskaźnik masy ciała BMI otrzymujemy dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost w metrach kwadratowych. Pozwala on ocenić tęgość i definiuje unikatowy wskaźnik, który odzwierciedla stosunek waga/wzrost. Badacze w ten sposób mogli określić nową idealną liczbę dla BMI: ma być ona zawarta w przedziale między 20,0 i 24,9, tak samo dla kobiet, jaki i dla mężczyzn. Ale naukowcy mogli także ocenić wpływ nadwagi i otyłości na poziom śmiertelności.

Dlatego też, kobiety niepalące i cieszące się dobrym zdrowiem, ale z nadwagą (BMI między 25 i 29,9) mają o 13% większe dodatkowe ryzyko zgonu średnio, w stosunku do tych kobiet, których indeks BMI mieści się w granicach 22,5 i 24,9. W stosunku do tej samej ostatniej kategorii, kobiety otyłe (BMI między 30 i 34,9) mają większe ryzyko śmiertelności - o 44%, a kobiety ekstremalnie otyłe (BMI od 35,0 do 39,9) - aż o 88%. Wraz z każdym wzrostem wskaźnika masy ciała o 5 punktów, badacze zaobserwowali zwiększenie śmiertelności o 31%. Dane są podobne dla kobiet i dla mężczyzn.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) kilka lat temu zdefiniowała normy nieco inne od tych, które zostały aktualnie podane do wiadomości publicznej.

Komentarze do: Kto jest gruby, a kto nie?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz