Szukaj

Badania potwierdzają antynowotworowe właściwości brokułów

Podziel się
Komentarze0

Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze.

Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu wielu nowotworów. Recenzja opublikowana w Recent Patents on Endocrine Metabolic & Immune Drug Discovery w 2013 roku, stwierdza, że warzywa z rodziny krzyżowych, czyli takie jak brokuły, wykazały sporą aktywność przeciwnowotworową.

Badacze zauważają również, że izotiocyjaniany zawarte w brokułach, które znane są ogólnie jako przeciwutleniacze, mogą hamować rozwój komórek raka szyjki macicy, raka trzustki, raka wątrobowo-komórkowego, komórki raka jajnika i mają również właściwości przeciwzapalne.

Z kolei w recenzji opublikowanej w Journal of Asian Pacific, również z 2013 roku, także przypisywano antynowotworowe korzyści brokułom. Jednak w tej publikacji, naukowcy sugerowali, że pełne właściwości nie są jeszcze poznane.

Zobacz również:

Mnóstwo witamin, składników odżywczych i wiele korzyści

Przykładowo, jedna filiżanka posiekanej brokuły, daje nam 135% naszego dziennego zalecanego spożycia Witaminy C i 116% witaminy K. Oprócz właściwości antynowotworowych, brokuł, który zawiera witaminę C, wspomaga również syntezę kolagenu. Z kolei witamina K wspomaga tworzenie skrzepów krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Bez tej witaminy, można cierpieć na nadmierne krwawienia czy choroby kości.

Badania opublikowane w Immunologii Klinicznej w marcu, wykazały, że sulforafan – cząsteczki, które można znaleźć w izotiocyjanianie – mogą uchronić od zapalenia dróg oddechowych. Według badania, sulforafan zwiększa produkcję enzymów antyoksydacyjnych w ludziach. To z kolei pomaga organizmowi w wydalaniu szkodliwych substancji, które znajdują się w zanieczyszczonym środowisku jak i również te, emitowane z nikotyny czy pojazdów spalinowych. Wyniki badań sugerują, że regularne spożywanie brokułów pomaga chornić od toksyn środowiskowych i innych niebezpiecznych subtstancji.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Badania potwierdzają antynowotworowe właściwości brokułów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz