Szukaj

Kofeina

Kofeina jest otrzymywana z krzewu o przyjaznej nazwie Coffea arabica. Znana od wieków jest przysmakiem na stołach elit ale także przeciętnych obywateli. W Polsce najczęściej spotykana w postaci kawy tzw. zalewajki lub granulowanej. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owa kofeina pozyskiwana jest np. z: liści herbaty, nasion kakaowca czy też guarany.



Spożywamy ją zatem w kawie, herbacie, coli, napojach energetycznych typu RedBull, Tiger oraz czekoladzie, a także jogurtach i cukierkach. Jest naszą codziennością. Kawa mielona i przygotowywana w ekspresie czy też parzona, niekiedy z automatu – to powszechne i łatwo dostępne na każdym kroku źródła kofeiny. To napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawił się około XVI wieku. Zastanówmy się wobec tego jaki wpływ na organizm ludzki ma kofeina.

Większość nas stwierdzi, że pozwala się obudzić wczesnym rankiem. Wieczorem natomiast sprawi, że chęć spania odwlecze się o kilka godzin. Wobec tego same korzyści. Niestety, kofeina to substancja, która potrafi być przez nas nadużywana. Nierzadko obserwuje się ludzi, którzy w ciągu dnia spożywają dwie, trzy, a nawet cztery kawy. W wielu przypadkach prowadzić może to do zatrucia kofeiną. Objawami takiego zatrucia mogą być: zaburzenia myślenia, drżenie, rozkojarzenie, niepokój, częstomocz, pocenie się, uderzenia gorąca, dreszcze, gonitwa myśli, szum w uszach, krótkotrwałe zaciemnienia i błyski w widzeniu, nudności, skurcze jelit, ból brzucha, zawroty głowy, niemiarowość serca i tętna. Duża dawka kofeiny powoduje porażenie mięśnia sercowego i ośrodka oddechowego, natomiast jej zwielokrotnienie może spowodować zgon. Rozważany jest także wpływ spożycia kofeiny na stan osteoporozy. Często lekarze sugerują popicie kawy szklanką wody w celu uzupełnienia wapnia w organizmie. To są oczywiście skrajne przypadki. Należy rozważyć też pozytywne aspekty spożywania kawy i innych produktów z kofeiną.


Dawniej kofeina była szeroko stosowana w medycynie przy niedomaganiu krążenia w przebiegu przewlekłych chorób serca , w ostrej niewydolności krążenia, przy gorączce, zapaleniu płuc, obrzękach płuc, w przebiegu chorób zakaźnych, w zapaściach, po zatruciach narkotykami, czadem oraz alkoholem i atropiną, a także w stanach depresji psychicznej, ospałości, przy konieczności intensywnej pracy umysłowej, w zmęczeniach psychofizycznych, po przebyciu choroby zakaźnej czy też przy bólach głowy. Przyznać należy, że wiele z tych zastosowań przetrwało do dzisiaj. Ponadto pobudza ona przemianę materii, wydalanie moczu (diurezę), zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, może również poprawiać pamięć i logiczne myślenie, polepsza procesy zapamiętywania i kojarzenia. Znosi uczucie znużenia, niechęci i zmęczenia. Zwiększa także wentylację płuc. Według niektórych kawa wspiera problemy z nadwagą ale należy to wcześniej skonsultować z lekarzem.

Podsumowując temat kofeiny, ważne jest aby nie nadużywać jej dobrodziejstw i stosować z rozsądkiem. Jeśli pojawią się jakieś wątpliwości to dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Produkty, które zawierają kofeinę:
  • kawa rozpuszczalna - filiżanka o pojemności 190 ml to 75 mg;
  • kawa parzona- filiżanka o pojemności 190 ml to 85 mg;
  • herbata parzona - filiżanka o pojemności 190 ml to 50 mg;
  • napoje energetyzujące z dodatkiem kofeiny lub guarany - pojemność 250 ml –to 28 do 87 mg;
  • napoje typu cola o pojemności 250 ml to 8 do 53 mg;
  • oraz czekolada 100 g to 11 do 71 mg.

Komentarze do: Kofeina (1)

basia1982
basia1982 20-04-2008 01:18

Uwielbiam kawę

1

uwielbiam kawe.rano gdy tylko otworze oczy,pierwsze co robie,to wypijam kawe.nie dziala juz ona na mnie pobudzajaco,ale musze!do tego papieros i nic mi wiecej nie trzeba.a pozniej boli mnie zoladek.nie moge sie zmusic, a... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze