Szukaj

GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana

Żywność genetycznie zmodyfikowana (transgeniczna); Novel Food (nowa żywność) - to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej lub żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej. Żywność genetyczne modyfikowana jest typem organizmu zmodyfikowanego genetycznie (ang. Genetically Modified Organizm – GMO), czyli organizmu poddanego procesowi inżynierii genetycznej, w którym genom został zmieniony za pomocą: 1. technik rekombinacji DNA lub 2. poprzez promieniowanie ultrafioletowe czy też 3. promieniowanie jonizujące.



W przypadku roślin modyfikacje mają głównie za cel zachowanie dłuższego okresu świeżości, uodpornienie na choroby, szkodniki, mróz lub zasolenie gleby. W przypadku zwierząt powodują one szybszy wzrost, uodpornienie na choroby, większą mleczność krów itp.

Ze względu na stopień ingerencji genetycznej w artykuły spożywcze wyróżnia się:

Modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu do genomu organizmu tzw. transgenu lub fragmentu DNA obcego gatunkowo, który jest odpowiedzialny za określoną cechę, lub też na modyfikacji genu lub usunięciu go z organizmu.

Transgen zostaje na stałe włączony do genomu gospodarza i przekazywany na wszystkie organizmy potomne.

Komentarze do: GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz