Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Skaza białkowa u dziecka

01-12-2010 10:26
Powszechnie przyjmuje się, że skaza białkowa to uczulenie na mleko. Jednak jak się okazuje pojęcie to można rozumieć dużo szerzej. Poprzez skazę białkową określamy różnego rodzaju objawy alergii pokarmowej. Najbardziej uczulającym produktem jest mleko krowie, ale nie jest to jedyny produkt uczulający.
Skaza białkowa u dziecka
Zobacz również:

Skaza białkowa często prowadzi do atopowego zapalenia skóry oraz przyczynia się do powstawania różnych infekcji takich jak zapalenie ucha czy chorób ukłau moczowego.

Jakie są objawy skazy białkowej?


Skaza białkowa przyczynia się do powstania atopowego zapalenia skóry, które może się pojawić na różnych obszarach ciała malucha. U dzieci do 2 roku życia schorzenie najczęściej występuje na twarzy, szyi, rączkach i nóżkach. AZS objawia się przez łuszczące bądź zaczerwienione zmiany skórne. W przypadku niemowląt skaza białkowa najczęściej dotyka policzków (są one nienaturalnie błyszczące). Warto wiedzieć, że nie każda zmiana skórna u naszej pociechy musi oznaczać występowanie skazy białkowej. Występuje bardzo wiele przyczyn z powodu których mogą się pojawić niepokojące zmiany na skórze malca, dlatego też każda niepokojąca zmiana powinna być konsultowana z lekarzem.

W jaki sposób można sobie radzić ze skazą białkową?

Przede wszystkim należy wyeliminować z diety dziecka wszystkie te produkty, które przyczyniają się do powstawania na jego ciele zmian skórnych. Najlepszym sposobem rozpoznania tych niewłaściwych produktów odżywczych jest prowadzenie dzienniczka, w którym notowane są wszystkie produkty zjadane przez matkę i dziecko oraz wiążące się z nimi objawy.

Które produkty najbardziej uczulają?

Mamy kilka kategorii produktów, przy których najczęściej występują uczulenia. Są to: mleko krowie, skorupiaki, jajka, ryby, soja, pszenica, orzechy, orzeszki ziemne, migdały i pistacje.

Co można jeść podczas występowania skazy białkowej?

Wskazane jest jedzenie mięsa drobiowego oraz króliczego, pieczywa, marchewek, makaronów, ryżu, kaszy oraz żółtka z jajek. Nie należy jeść pochodnych mleka krowiego, białka z jajek, wołowiny, wieprzowiny, grzybów, truskawek, orzechów oraz owoców cytrusowych, które często mocno uczulają.

Bardzo ważne jest by zwracać uwagę na występowanie uczulającego składnika w innych produktach, np. mleko występuje również w czekoladzie. By właściwie dobierać produkty do diety dziecka należy uważnie czytać skład podany na etykietach. Istotne jest by przy układaniu diety malca skonsultować się z lekarzem z tego względu, że wyeliminowanie niektórych produktów może powodować niedostarczenie dziecku wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju. Każdy produkt może zostać usunięty z diety dziecka tylko po uprzednim potwierdzeniu jego negatywnego wpływu na malucha.

Leczenie skazy białkowej okazuje się być dość trudnym zadaniem. Jednak dotrzymywanie wszystkich zaleceń jest istotne z punktu widzenia zdrowia dziecka. Tylko w taki sposób można pomóc malcowi wyrosnąć ze skazy białkowej. Jednak zdarzają się przypadki, że nawet najbardziej rygorystyczne stosowanie zaleceń lekarza nie eliminuje schorzenia. Pojawienie się skazy białkowej wiąże się z koniecznością współpracy rodzica, dziecka, lekarza i dietetyka. Ważne jest by wszystkie strony przejawiały chęć pomocy dziecku wyjścia z choroby.
Oceń tekst:
Ocena: 3.50     Głosów: 6
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: skaza białkowa dziecko uczulenia odżywianie skóra zapalenie ucha dieta produkty odżywcze atopowe zapalenie skóry układ moczowy zapalenie ucha
02-12-2013 12:49
otylka
u mojej córki pediatra zdiagnozował skazę kiedy miała 3 tygodnie. potem potwierdził to alergolog. piła nutramigen, dosta...