Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości naturalnej diety kanadyjskiej

03-01-2011 10:53
Dieta Eskimosów jest przez niektórych nazywana kanadyjską dietą naturalną. Jak wiadomo pierwotnie na terenach Ameryki Północnej mieszkali głównie Eskimosi i Indianie. Już wtedy dieta stanowiła istotny element codziennej egzystencji. Każde z plemion wyznawało bardzo odmienne tradycje żywieniowe.
Właściwości naturalnej diety kanadyjskiej
Zobacz również:


Z racji tego, że klimat Kanady jest dość ostry spożywane tam posiłki musiały dostarczać przede wszystkim odpowiednich ilości energii. Kuchnia Kanady w dużym stopniu składa się z wędzonych mięs, ryb oraz roślin strączkowych. Do zup z reguły używa się takich warzyw jak soczewica czy bób. Warzywa są też stałym elementem dodatków podawanych do mięs. Takie pożywienie dostarcza dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju tkanki mięśniowej. Bob z kolei jest bogaty w fosfor, dzięki czemu możliwy jest prawidłowy rozwój zębów i kości. Dodatkowo zielone nasiona bobu są źródłem witaminy A.

Kanadyjczycy zwykli jadać smażone liście paproci, które zawierają fitozwiązki i błonnik. Z racji tego, że kraj ten znajduje się w obrębie oceanów charakterystyczną potrawę stanowią ryby. Najczęściej w tych terenach jada się dorsze, które są pełne białka oraz tłuszczy będących źródłem witaminy A i D. Poza dorszami często jada się łososie, pstrągi, homary oraz ostrygi.

Jeżeli chodzi o mięsa to Kanadyjczycy wybierają głównie mięso z królików, bawołów, piżmowców oraz reniferów. W terenach tych panuje powszechne przekonanie, że dziczyzna jest znacznie zdrowsza niż mięso ze zwierząt hodowlanych z racji tego, że ilość tłuszczy w takim mięsie jest dużo mniejsza. Dodatkowo ten rodzaj mięsa jest bogaty w składniki mineralne, dzięki czemu następuje wzmocnienie układu odpornościowego organizmu.

Jak wiadomo dodatki stanowią bardzo ważny element praktycznie każdej kuchni. W Kanadzie dominują grzyby, czarne jagody i żurawiny. Żurawiny stanowią bardzo częsty element potraw. Robi się z nich napoje i konfitury, które doskonale spełniają się jako dodatki do mięs. Grzyby choć nie są źródłem zbyt dużej ilości wartości odżywczych stanowią wspaniałe uzupełnienie dań. Jagody używa się głównie do przyrządzania sosów, farszów oraz ciast. Pewnie nie każdy wie, że suszone jagody spełniają się wyśmienicie jako lekarstwo na biegunkę lub zatrucie pokarmowe.

Choć kuchnia rdzennych mieszkańców Kanady jest bardzo istotna jeśli to należy pamiętać także o tradycjach żywieniowych plemion francuskojęzycznych zamieszkujących tamtejsze rejony. Słynęli oni z jadania nadziewanych placków i słonych ciast. Farsz przyrządzano głównie z cielęciny i wieprzowiny. Poza tym charakterystycznym daniem tych plemion były kulki mięsne w sosie, zupa z grochu oraz czerwona fasola, którą zapiekano boczkiem.

Jeżeli chodzi o mięsa to jadano głównie peklowaną wołowinę z sosem jagodowym. Dodatkowo słynnym kanadyjskim produktem jest syrop klonowy, który stanowi doskonały dodatek do naleśników, ciast, lodów, deserów oraz sosów do dań. Kanada słynie także z upraw dzikiego ryżu, który stanowi dodatek do dań. Zazwyczaj po ugotowaniu dodaje się do niego odrobinę masła. Warto wiedzieć, że taki dziki ryż jest nie tylko pożywny, ale tez niskokaloryczny, dlatego stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o sylwetkę. Ryz jest także źródłem witaminy B, cynku i potasu. Dzięki niemu łatwiej jest ustabilizować poziom cukru we krwi. Poza tym dostarcza  niezbędnej energii i wpływa korzystnie na proces trawienia.

Naleśniki z syropem klonowym

  • Produkty potrzebne do przygotowania potrawy:
150g mąki pszennej, 2 łyżki maki kukurydzianej, 2 łyżeczki cukru, 4 jajka, 200 ml mleka, ½ kostki masła, olej, 8 łyżek syropu klonowego
  • Sposób przyrządzania:
Mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i szczyptę soli umieszczamy w misce. Następnie po wbiciu jajek i wlaniu mleka mieszamy wszystko przy pomocy miksera. Tak zmieszane ciasto pozostawiamy na 30 minut. Masło topimy i po ostudzeniu dodajemy do ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni i zabieramy się do smażenia cienkich naleśników. Tak przygotowane naleśniki podajemy na ciepło posypane wiórkami kokosowymi i polane syropem klonowym.
Oceń tekst:
Ocena: brak     Głosów: 0
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: dieta odchudzanie żywienie składniki odżywcze układ pokarmowy białlko tłuszcze witaminy minerały
Brak komentarzy