Szukaj

Zmniejszenie soli w chlebie bez utraty słonego smaku

Chcesz czuć przyjemny słony smak pieczywa bez dodawania dodatkowej soli? Jak twierdza naukowcy, wystarczy odpowiednia zmiana tekstury chleba. Badacze opracowali nowa strategię redukcji przyjmowania soli, która jak wiadomo jest czynnikiem zwiększonego ryzyka nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

Peter Koehler wraz z współpracownikami tłumaczą, że ludzie w krajach rozwiniętych, spożywają każdego dnia dwa razy więcej soli, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Większość soli pochodzi z chleba, klasyfikowanego jako jeden z najbardziej znanych i wszechobecnych produktów spożywczych.

Naukowcy zapewniają, że zniwelowanie części soli z diety, zmniejszy ryzyko wysokiego ciśnienia, które zdiagnozowane zostało u 40% osób dorosłych w wieku 25 lat oraz zmniejszy liczbę zgonów spowodowaną chorobami serca.

Jak sprawić aby chleb nadal był smaczny?

Naukowcy próbowali różnych metod, tj. użycie substytutów soli, jednak nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. W późniejszym etapie badań okazało się, że wystarczy zmiana tekstury chleba, gdyż wówczas zachowa on słony smak, mimo iż zawartość soli będzie znacznie mniejsza.

Komentarze do: Zmniejszenie soli w chlebie bez utraty słonego smaku

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz