Szukaj

Zbyt dużo czerwonego mięsa to pewna cukrzyca?

Badacze amerykańscy przestrzegają przed zbyt dużą konsumpcją czerwonego mięsa, z którą wiąże się podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania ukazały się w Journal of the American Medical Association. Okazuje się, że tkanka tłuszczowa czerwonego mięsa sprzyja rozwojowi tej przewlekłej choroby.



Do tej pory podejrzewano, że za cukrzycę odpowiada nadmierna konsumpcja cukru – teraz okazuje się, że winnym jest tłuszcz. A w mięsie czerwonym jest go o wiele więcej niż w innych typach mięsa i w rybach.

Autorzy badania, obejmującego 3 wielkie grupy Amerykanów, potwierdzili rolę cukrzycogenną czerwonego mięsa.

Uczeni przez 20 lat co 4 lata oceniali dietę pokarmową swoich uczestników w dwóch pierwszych grupach, a przez 15 lat w grupie trzeciej. W trakcie obserwacji odnotowali 7 540 przypadków zachorowania na cukrzycę typu 2.

Okazało się, że kiedy dana osoba zwiększała swoją konsumpcję czerwonego mięsa o pół porcji w stosunku do 4 poprzednich lat, ryzyko zachorowania na cukrzycę w ciągu kolejnych czterech lat zwiększało się u niej o 48%.

Zobacz również:



Natomiast spadek konsumpcji czerwonego mięsa w okresie między włączeniem do badania a pierwszą ankietą zmniejszał ryzyko zachorowania na cukrzycę o 14%.

Prof. Andre Grimbaldi, diabetolog w szpitali La Pitie-Salpetriere we Francji, mówi: - Nie trzeba od razu wyrzekać się żeberek czy tatara. Wszystko jest kwestią zdrowego rozsądku i umiarkowania. Oczywiście nadmiar tłuszczu z czerwonego mięsa może sprzyjać cukrzycy, ale chorobie tej sprzyja też brak aktywności fizycznej, nadwaga, napoje gazowane...

Aby zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę, należy po prostu ograniczyć czas spędzany na siedząco, rozsądnie się odżywiać, nie przegryzać między posiłkami, unikać dań przetworzonych, gdzie ilość tłuszczu nie jest jasno określona – to wszystko mieści się w pojęciu „zdrowy rozsądek”.

Nie musimy więc od razu kompletnie wyrzucać czerwonego mięsa z naszego jadłospisu – wystarczy, jeżeli nie będzie się pojawiało ono na naszym stole zbyt często.

Komentarze do: Zbyt dużo czerwonego mięsa to pewna cukrzyca?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz