Szukaj

Wysokie spożycie mięsa związane z rozwojem raka jajników

Kolejne badania wykazują, że dieta bogata w mięso i tłuszcz podnosi ryzyko zachorowania na raka jajników, mimo że nowotwór ten jest względnie rzadki. Niestety, rak jajników jest też wyjątkowo zabójczy, gdyż początkowo nie daje żadnych objawów lub objawy wysoce niespecyficzne (gazy, wzdęcia, zaparcia, częste oddawanie moczu, bóle brzucha, bóle miednicy) i zazwyczaj jest wykrywany w zaawansowanym stadium.



Wtedy szanse na przeżycie 5 lat wynoszą mniej niż 50%.

Na szczęście wiele badań wykazało też, że zdrowa dieta ogranicza ryzyko zachorowania na tę chorobę.

Naukowcy z Queensland Institute of Medical Research oraz z University of Queensland w Brisbane w Australii, opublikowali badanie w American Journal of Clinical Nutrition, w którym porównali dietę 683 chorych kobiet z dietą 777 zdrowych pań.

Odkryli, że dieta bogata w tłuszcze i mięso wiązała się z 50% prawdopodobieństwem zachorowania na raka jajnika w porównaniu z dietą, która ograniczała te składniki.

Natomiast dieta bogata w owoce i warzywa nie podnosiła ryzyka choroby. Nie ma też, jak wyjaśniają badacze, jasnego powiązania między typem mięsa a wzrostem ryzyka zachorowania na raka jajnika.

Zobacz również:



Inne badanie, również autralijskich naukowców, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że nie ma korelacji między totalnym spożyciem mięsa albo spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka jajników.

Stwierdzono jednak, że spożycie przetworzonego mięsa znacząco podnosi ryzyko zachorowania. Dodatkowo, częstość spożycia mięsa drobiowego oraz ryb była powiązana ze zredukowanym ryzykiem choroby.

Obliczono, że kobiety, które jedzą przetworzone mięso kilka razy na tydzień, są o 20% bardziej zagrożone rozwojem raka jajnika w porównaniu do kobiet jedzących tego typu mięso rzadziej niż raz w tygodniu.

Natomiast panie, które jedzą więcej drobiu i ryb, są o 10 – 15% mniej zagrożone rozwojem raka jajnika niż kobiety, które jedzą mniej tego typu produktów.

Badania NIH-AARP Diet and Health Study, opublikowane w British Journal of Cancer stwierdziły z kolei, że kobiety jedzące najwięcej tłuszczu były o 28% bardziej zagrożone rakiem jajnika niż kobiety jedzące najmniej tłuszczu. Tłuszcz zwierzęcy podnosił to ryzyko o wiele bardziej niż tłuszcz roślinny.

Komentarze do: Wysokie spożycie mięsa związane z rozwojem raka jajników

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz