Szukaj

Warzywa strączkowe utrzymują dobry cholesterol

Ciecierzyca, fasola, soczewica czy groch mogą pomóc w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu. Wystarczy jedzenie tylko jednej porcji dziennie.

Warzywa dobre na serce

Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) cholesterolu są jednym z najważniejszych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, których możesz łatwo uniknąć, trochę modyfikując dietę. Codzienne porcje roślin takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica i groch, są już zalecane jako część sugestii żywieniowych, aby zapobiec poważnym chorobom przewlekłym. Naukowcy przeprowadzili przegląd systematyczny i metaanalizę badań z randomizacją (RCT) oceny skutków spożycia tych warzyw na obniżenie cholesterolu LDL.

Zobacz również:

Badacze twierdzą, że zmniejszenie o 5% cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby tętnicze o 5-6% .

U kobiet inaczej niż u mężczyzn

Badanie wykazało również, że zachodzi większa redukcja cholesterolu LDL u mężczyzn niż u kobiet. Dzieje się tak, dlatego, że mężczyźni zwykle mają wyższy poziom cholesterolu niż kobiety, więc pokazują większą poprawę w wyniku zdrowszej diety.

Jedzmy strączki!

Jedzenie roślin strączkowych codziennie może mieć inne korzystne efekty. Mogą nawet chronić przed problemami kardiometabolicznymi. Strączki mogą wpłynąć na redukcję  masy ciała, uregulowanie ciśnienia krwi i stężenia glukozy.

Monika Kachniarz

Komentarze do: Warzywa strączkowe utrzymują dobry cholesterol

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz