Szukaj

Uważaj na E621!

Glutaminian sodu, znany również jako MSG czy E621, jest powszechnie wykorzystywany jako wzmacniacz smaku. Dodawany jest do wszystkiego, począwszy od mięsa i owoców morza, kończąc na warzywach i mleku. Konsumpcja MSG powoduje liczne skutki uboczne, takie jak bóle głowy, migrenę, skurcze mięśni, nudności, wysypkę, depresję, a nawet uszkodzenia układu nerwowego.



W rzeczywistości, istnieje cała klasa substancji chemicznych, które mogą powodować podobne, a nawet i te same uszkodzenia. Wszystko za przyczyną jednej ważnej cechy wspólnej – neurotoksyny.

Gdy neurony są narażone na kontakt z substancjami chemicznymi, stają się bardzo pobudzone i reagują impulsywnie, dopóki nie osiągną stanu skrajnego wyczerpania. Kilka godzin później te same neurony nagle umierają, zupełnie tak, jakby umarły z podniecenia. Ze względu na mechanizm, neurolodzy nazwali tę klasę chemikaliów „ekscytotoksyny”.

Przez lata uważano, że bariera między krwią a mózgiem uniemożliwia szkodliwym substancjom przedostanie się do wnętrza mózgu. Jednakże, obecnie dużo zależy od uwarunkowań zdrowotnych. Choroby, takie jak Alzheimer, autyzm, guz mózgu, udar słoneczny, nadciśnienie, stwardnienie rozsiane czy po prostu starzenie się, mogą spowodować brak sktuczeności bariery krew-mózg.

Spożywanie pokarmów, które są chemicznie modyfikowane, zagraża równowadze organizmu i wpływa na skuteczność pracy owej bariery.

Jedzenie żywności z MSG sprawia, że poziom glutaminianu we krwi wzrasta niebezpiecznie. A jeżeli poziomy te są zbyt wysokie, glutaminian ma możliwość przeniknięcia do mózgu, przyczyniając się tym samym do tworzenia licznych problemów zdrowotnych.


Obecnie ludzie stają się bardziej świadomi negatywnych skutków E621. Dlatego przemysł spożywczy atakuje nowymi, zamiennymi nazwami substancji chemicznych, których staramy się unikać.


Poniżej przytaczamy kilka najpopularniejszych dodatków, które zawsze zawierają glutaminian sodu:

- mleko w proszku,

- żelatyna,

- kwas glutaminowy,

- ekstrakt z drożdży,

- kwas cytrynowy,

- hydrolizowane białko,

- syrop kukurydziany,

- skrobia kukurydziana,

- ekstrakt słodowy,

- sos sojowy,

- serwatka,

- białko sojowe,

- naturalny aromat wieprzowiny,

- hydrolizowane proteiny roślinne,

- hydrolizowane proteiny warzyw,

- monopotassium glutamate,

- monosodium glutamate,

- natrium glutamate,

- ekstrakt z protein roślinnych,

- sodium caseinate,

- drożdże spożywcze,

- calcium caseinate,

- autolizowane drożdże.


Dodatki, które często zawierają E631:

- słód jęczmienny,

- barszcz,

- bulion,

- karagen,

- enzymy,

- różnego rodzaju smaki (flavors, flavoring),

- syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy,

- maltodekstryna,

- jęczmień słodowy,

- aromat słodowy,

- naturalny aromat z kurczaka,

- naturalny aromat wołowiny,

- naturalne smaki/aromaty,

- pektyna,

- przyprawy,

- izolat białka sojowego,

- białko sojowe lub koncentrat białka sojowego,

- sos sojowy,

- UHT,

- serwatka,

- białko serwatkowe,

- koncentrat białka serwatki,

- izolat białek serwatki.

Najprostszym sposobem na ustrzeżenie się przed MSG jest spożywanie żywności ekologicznej, przy jednoczesnym uważnym czytaniu etykiet.




Komentarze do: Uważaj na E621!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz