Szukaj

Upośledzenie poznawcze: jagody znacząco spowalniają powolną degenerację

Regularne jedzenie jagód może pozwolić spowolnić spadek poznawczy pośród starszych dorosłych. Naukowcy sugerują, że jedzenie jednego albo więcej dań z jagód albo jednego lub więcej dań z truskawek każdego tygodnia może pomóc w spowolnieniu degeneracji umysłowej o kilka lat. Badanie na ten temat ukazało się w przeglądzie naukowym Annals of Neurology.



Doktor Elizabeth Devore, współautorka tego badania ze szpitala Women's Hospital i ze szkoły medycznej Harvard Medical School mówi: badania te to duży krok do przodu, ponieważ niewiele badań do tej pory pochyliło się nad działaniem jagód oraz flawonoidów na pamięć starszych dorosłych. Jest to pierwsze badanie tego rodzaju, pierwsze szerokie, epidemiologiczne badania nad spożywaniem jagód i ich związku z pogorszeniem pamięci. Odkrycia te są ekscytujące, ponieważ sugerują, że proste zmiany w diecie mogą korzystnie odbić się na pamięci starszych dorosłych.

Aby przeprowadzić swoje prace, naukowcy posłużyli się grupą 16 000 kobiet z Nurses' Health Study, które jest jednym z najdłuższych aktualnie trwających badań nad zdrowiem kobiet w Stanach Zjednoczonych. Kobiety te średnio miały 74 lat.

Po przeanalizowaniu danych na temat funkcji umysłowych uczestniczek, mierzonych co dwa lata, jak również ich zwyczajów odżywiania przez kilka lat, badacze stwierdzili, że kobiety, które jadły najwięcej jagód, najbardziej od siebie oddaliły kognitywne starzenie (około 2,5 roku).

Doktor Richard Isaacson, profesor neurologii w szkole medycznej University of Miami School of Medicine stwierdza: jeżeli jesteś w stanie opóźnić pojawienie się spadku poznawczego o dwa lata, globalny wpływ na zdrowie publiczne jest znaczący.


Spadek poznawczy rozwija się przez wiele lat i może być oznaką przyszłej demencji albo choroby Alzheimera. Aktualnie, choroba Alzheimera dotyka około 5 500 000 ludzi w Stanach Zjednoczonych, mówi amerykańskie stowarzyszenie Alzheimer's Association.


Autorzy aktualnego badania oceniają, iż to właśnie flawonoidy, czyli jeden z typów antyoksydantów, mogą stać za takimi wynikami. W szczególności, chodzi tutaj o antocyjanidy, których jest wyjątkowo dużo w jagodach oraz w truskawkach. Związki te są w stanie zlokalizować regiony mózgu, które odpowiadają za pamięć.

Co więcej, im większe spożycie flawonoidów, wyjaśnia doktor Elizabeth Devore, tym powolniejsze pogorszenie pamięci. Wydaje się więc, że jedzenie produktów bogatych we flawonoidy, czyli takich jak herbata, jabłka, pomarańcze, może być korzystne dla pamięci.

Oczywiście, nawet to badanie ma swoje ograniczenia, ponieważ naukowcy nie byli w stanie wyeliminować możliwości, że inne czynniki mogły wpłynąć na ostateczny wynik. Mowa tutaj, na przykład, o przychodzie, o aktywności fizycznej.

Doktor Elizabeth Devore przyznaje, że niezbędne są dodatkowe badania, na innych populacjach, które pozwolą potwierdzić bądź wykluczyć aktualne wyniki.

Oczywiście, badanie to nie jest pierwsze, które odnalazło powiązanie między degeneracją poznawczą a odżywianiem. Inne prace, skupiające się nad rolą diety w spadku poznawczym, badały wpływ diety śródziemnomorskiej.

Inne badania odkryły z kolei, iż dorośli, którzy zjadają ponad 6 000 kalorii dziennie, mogą być dwa razy bardziej zagrożeni pojawieniem się łagodnego spadku poznawczego, który jest rodzajem utraty pamięci.

Na tę chwilę, naukowcy nie są w stanie powiedzieć, jak długo powinniśmy stosować dietę opartą na flawonoidach, aby uzyskać potencjalny efekt. Nie mamy wystarczającej ilości danych, aby odpowiedzieć na takie pytanie, mówi doktor Richard Isaacson. Ale ludzie mogą już jutro zmienić swoją dietę i doczekać się niewiarygodnych zmian w mózgu.

Komentarze do: Upośledzenie poznawcze: jagody znacząco spowalniają powolną degenerację

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz