Szukaj

Rokitnik zwyczajny – zawierający wiele witamin i mogący wszystko

Alternatywą dla gorącego napoju z cytryną może być przy kolejnym przeziębieniu rokitnik zwyczajny. Te małe, żółte jagody rokitnika są swoistą bombą witaminową i zawierają prawie dziesięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Już trzy łyżeczki soku z rokitnika zwyczajnego zapewniają dzienną dawkę witaminy C u dorosłego człowieka. Ma także wiele innych właściwości, np. pomaga przy odleżynach, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i jest używany przy atopowym zapaleniu skóry.



Obecnie dostępnych jest wiele wytworów z rokitnika: sok, mus, syrop, herbata. Można go dostać także w wielu innych formach w sklepach ze zdrową żywnością. Same owoce są kwaśne, dlatego spożywane są często w takiej formie. Obok dużej ilości witaminy C, zawierają także witaminę A, E oraz B.

Dostawca witaminy B12

Wiele witamin nie zawiera tłuszczu, lecz rokitnik go dostarcza, co umożliwia organizmowi przerobienie środków odżywczych. Rokitnik należy do niewielu roślin, które zawierają witaminę B12, a która często zawarta jest w mięsie. Rokitnik jest więc ważnym dostawcą witaminy B12 dla wegetarian i wegan, którzy często maja niedobór tej witaminy.

W miąższu jagód rokitnika jest wiele substancji nieorganicznych, np. magnez, białko, wapń czy mangan. Wszystkie te substancje znajdują się w kilku łyżeczkach soku lub musu. Najlepiej pić rokitnik w proporcji 1:6 z wodą. Bardzo dobrze smakuje po dodaniu do napoju łyżeczki miodu czy soku jabłkowego.


Przepis: ciasto jabłkowe z kremem z rokitnika zwyczajnego

Na ciasto:

300 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
150g twarogu
100 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1kg jabłek
Marmolada z rokitnika zwyczajnego lub likier z rokitnika zwyczajnego

Na krem:

250g twarogu
100ml śmietany
4 łyżki soku z rokitnika
1 łyżka soku pomarańczowego
2 opakowania cukru wanilinowego
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wydrylować i pokroić. Nagrzać piekarnik. Mąkę, proszek do pieczenia zmieszać i dać do miski. Dodać do tego twaróg, mleko, olej, cukier wanilinowy i sól. Zmieszać ze sobą składniki i ugnieść ciasto. Ciasto wyłożyć do blachy, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na ciasto wrzuć kilka kleksów marmolady, ewentualnie likieru. Piec 25-35 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Wymieszać twaróg z sokiem pomarańczowym i z sokiem z rokitnika – pamiętać, aby masa była gładka. Całość zmieszać ze śmietaną.

Gdy ciasto się upiecze, należy je schłodzić. Następnie wylać na ciasto krem. Na koniec podprażyć płatki owsiane z cukrem i oprószyć nimi ciasto.

Komentarze do: Rokitnik zwyczajny – zawierający wiele witamin i mogący wszystko

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz