Szukaj

Próchnica: mleko pozwala zredukować ryzyko związane z płatkami zbożowymi

Ostanie badanie amerykańskich badaczy, przeprowadzone pośród wielbicieli płatków zbożowych, pokazuje, że picie mleka po konsumpcji miski tychże płatków pozwala na zredukowanie ryzyka rozwinięcia się próchnicy zębów. Obserwacje przeprowadzili naukowcy z University of Chicago.



Prof. Christine Wu, autorka badania, mówi: - Po tym jak zjemy miskę płatków zbożowych, o których wiemy, że są bogate w cukry, bakterie obecne na płytce nazębnej zaczynają produkować kwasy, które atakują szkliwo na zębach. Wiemy również, że regularna konsumpcja słodkich produktów zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy.

Teraz badanie amerykańskich naukowców udowadnia, że picie mleka pozwala zredukować ryzyko ataków kwasu.

Prof. Wu oraz współpracujący z nią zespół, aby przeprowadzić badanie nad dobrymi skutkami picia mleka, zrekrutowali dwadzieścia osób dorosłych, które każdego ranka konsumowały 20 gramów płatków zbożowych.


Niektórzy z nich zostali poproszeni o natychmiastowe wypicie pełnotłustego mleka po konsumpcji, inni – soku pomarańczowego, pozostali – zwykłej wody.

Co ważne, badacze także zmierzyli pH płytki nazębnej u wszystkich uczestników, przy pomocy mikroelektrod.

Pierwszy pomiar miał miejsce tuż przed zjedzeniem płatków, drugi - pięć minut po konsumpcji płatków, a w końcu trzeci i ostatni – trzydzieści minut po wypiciu wymienionych powyżej napojów.

Co się okazało? Jak wyjaśnia prof. Wu w komunikacie, zastosowane pomiary pozwoliły naukowcom stwierdzić, iż do największych spadków kwasowości szkliwa na zębach dochodziło u uczestników, którzy pili mleko. Ludzie pijący wodę znaleźli się na drugim miejscu.

Natomiast jeżeli chodzi o napój pomarańczowy, nie zmienił on nic w pH zębów – bakterie mogły swobodnie atakować szkliwo na zębach i prowokować próchnicę.

Komentarze do: Próchnica: mleko pozwala zredukować ryzyko związane z płatkami zbożowymi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz