Szukaj

Potrzebujesz składników odżywczych? Pomyśl o oleju!

Amerykańskie badanie potwierdza, iż powinniśmy jeść tłuszcze, jeżeli chcemy skutecznie trawić niektóre składniki odżywcze pochodzące z owoców i warzyw. Niektórzy ludzie jeszcze nie wiedzą, że całkowita rezygnacja z tłuszczu nie jest dobra dla zdrowia. Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, Narodowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności) zmieniła ostatnio swoje zalecenia odnośnie codziennej konsumpcji lipidów.



Jak stwierdza agencja ANSES, dorosły człowiek powinnien czerpać z tłuszczów od 35 do 40% kalorii na dzień.

Tłuszcze są bowiem niezbędne organizmowi, ponieważ pozwalają na absorpcję witamin, które rozpuszczają się właśnie w lipidach. Chodzi tutaj o karotenoidy, czyli naturalne barwniki znajdujące się w owocach i warzywach, które są równocześnie bardzo silnymi antyoksydantami.

Badanie amerykańskie na ten temat ukazało się w przeglądzie naukowym Molecular Nutrition & Food Research.

Naukowcy ujawniają w nim w jaki sposób niektóre tłuszcze, które są obecne w sosach do sałatek, ułatwiają organizmowi asymilację tych cennych pigmentów.

Pośród karotenoidów znajduje się przede wszystkim likopen z którego słyną pomidory. Likopen chroni skórę przed promieniowaniem UV. Poza tym, istnieje również luteina z żółtka jaja, która filtruje te same promienie na poziomie siatkówki oka. Większość z nas słyszała pewnie też o beta-karotenie, który jest zmieniany przez organizm w witaminę A (istotna dla wzroku).


Poprzednie badania już wcześniej udowadniały, że tłuszcze konsumowane w tym samym czasie co karotenoidy poprawiają ich absorpcję w organizmie. Ale jeszcze żadne badania naukowe nie próbowały określić jaka ilość i jaki typ tłuszczu jest najlepszy w tej dziedzinie.


Odpowiedzi na te pytania odnalazł właśnie zespół naukowy, którym kieruje dr Mario Feruzzi z wydziału nauk o jedzeniu na Uniwersytecie w Purdue w Stanach Zjednoczonych.

Olej sojowy na czele

Badacze amerykańscy zaprosili do swojego projektu 29 uczestników. Celem tych badań było określenie w jaki sposób tłuszcz wpływa na trawienie tych cennych składników odżywczych, którymi są karotenoidy.

W tym celu uczestnikom badania zaproponowano sałatki polane różnymi sosami. Naukowcy amerykańscy porównali wpływ trzech typów tłuszczu: masło (tłuszcz nascycony), olej rzepakowy (tłuszcz jednonienasycony) oraz olej z kukurydzy (wielonienasycony).

Wszystkie te tłuszcze były podawane w porcjach 3, 8 i 20 gramów. Każdy z uczestników w ten sposób zjadł dziewięć sałatek. Wnioski?

Doktor Mario Feruzzi komentuje - Nasze analizy pokazały, że dobra absorpcja karotenoidów bardziej zależy od ilości spożytego tłuszczu niż od jego typu.

Efekt jest szczególnie znaczący dla oleju sojowego: 20-gramowa porcja sosu pozwala na najsilniejszą absorpcję karotenoidów.

Oznacza to, że nadmierna redukcja, a nawet całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety, bardzo poważnie szkodzi ilości zasymilowanych witamin.

Należy jeszcze odnotować, że olej rzepakowy oraz ogólnie tłuszcze jednonienasycone, mają jedną szczególną cechę, która może bardzo spodobać się ludziom chcącym kontrolować swoją wagę. Otóż, ilość karotenoidów absorbowanych przez organizm jest taka sama, zarówno dla porcji 3-gramowej, jak i dla porcji 20-gramowej tego typu tłuszczów.

Inaczej mówiąc, ten rodzaj tłuszczu, znajdujący się również w oleju z oliwek albo w oleju z orzechów, pozwala na absorpcję dużych ilości karotenoidów, nie wpływając znacząco na ilość przyjmowanych kalorii.

Komentarze do: Potrzebujesz składników odżywczych? Pomyśl o oleju!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz