Szukaj

Pomidory zapobiegają udarom mózgu

Wiemy od zawsze, że warzywa i owoce są dobre dla naszego zdrowia. Coraz więcej badań naukowych pokazuje, JAK BARDZO są one dla nas dobre. Najświeższe badanie w tym temacie pochyliło się nad zdrowotnymi właściwościami pomidorów. Fińscy naukowcy wykazali, że dieta bogata w pomidory znacząco redukuje ryzyko udaru mózgu.



Finowie przyjrzeli się likopenowi, czyli naturalnemu związkowi o barwie jasnoczerwonej, który naturalnie występuje w pomidorach, arbuzach i papryce.

Obserwacją objęli 1 031 mężczyzn z grupy ryzyka. Badanie trwało 12 lat. Przed jego rozpoczęciem naukowcy zmierzyli poziomy likopenu we krwi uczestników, a następnie obserwowali ich zmiany przez cały okres obserwacji.

Uczestników podzielono na 4 grupy w zależności od poziomu likopenu. Obliczyli, że ci, u których poziom likopenu we krwi był najwyższy, byli najmniej zagrożeni udarem mózgu.

Dokładniej mówiąc, 25 mężczyzn z 258 z najniższym poziomem likopenu doświadczyło udaru, w porównaniu do 11 z 259 z najwyższym poziomem likopenu. Generalnie, ryzyko udaru zmniejszyło się o 55% przy diecie bogatej w likopen.

Zobacz również:



Badanie opublikowano w Neurology.

Amerykańskie stowarzyszenie National Stroke Association podaje, że udar mózgu zabija dwa razy więcej kobiet niż rak piersi. Badania wykazały jednak, że mężczyźni są bardziej niż kobiety zagrożeni zgonem z powodu udaru albo pojawieniem się poważnych komplikacji poudarowych.

Brytyjska organizacja Stroke Association nawołuje o więcej badań nad wpływem likopenu na udar mózgu.

Dr Clare Walton z Stroke Association mówi: - Wiemy, że jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla naszego zdrowia. To badania sugeruje, że antyoksydant, którego jest pełno w pomidorach, czerwonej papryce i arbuzach, może obniżać ryzyko udaru.

Jednocześnie naukowcy nawołują, aby ludzie nie pomijali innych owoców i warzyw w diecie, ponieważ one także mają rozliczne zalety i pozostają ważne dla zrównoważonego odżywiania.

- Potrzebujemy więcej badań, aby w pełni zrozumieć, dlaczego ten szczególny antyoksydant – likopen – tak silnie działa na ryzyko udaru mózgu – podsumowuje dr Walton.

Komentarze do: Pomidory zapobiegają udarom mózgu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz