Szukaj

Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko udaru o blisko 30%

Udar mózgu jest tragiczną chorobą, która dotyka ponad 800 000 Amerykanów każdego roku, a zabija blisko 150 000. Wiele osób wychodzi z założenia, że choroby naczyniowe są normalną, nieodłączną częścią starzenia się. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości jedną z głównych ich przyczyn jest nadwyżka węglowodanów w organizmie, spożycie produktów pszennych, brak aktywności fizycznej, stres i palenie. Całe szczęście istnieje wiele naturalnej żywności i substancji odżywczych, które mogą pomóc żyć zdrowo i obniżyć ryzyko wystąpienia zmieniającego życie i brzemiennego w skutkach udaru.



Grupa naukowców z National Cerebral and Cardiovascular Center w Japonii opublikowała wyniki ważnych badań dotyczących udaru mózgu w Journal of the American Heart Association. Pokazują one duży wpływ picia zielonej herbaty na obniżenie ryzyka wystąpienia incydentu naczyniowo-mózgowego.

Główny autor badania dr Yoshihiro Kokubo deklaruje, że regularne codzienne picie zielonej herbaty oddala od nas ryzyko udaru mózgu. Jeżeli więc w danym momencie przerasta nas momentalna całkowita zmiana naszego stylu życia, mamy zdrowe rozwiązanie na podorędziu. Możemy pić zieloną herbatę, a dzięki temu sprawiać, że nasz styl życia będzie lepszy dla naszego mózgu.

ZIELONA HERBATA ZAWIERA DUŻĄ DAWKĘ PRZECIWUTLENIACZY (KATECHIN) ZMNIEJSZAJĄCYCH RYZYKO UDARU


Aby przeprowadzić swoje badania, naukowcy monitorowali spożycie zielonej herbaty przez 83,269 Japończyków w wieku od 45 do 74 lat, przez średnio 13 lat, aby móc jasno stwierdzić, czy ma to wpływ na choroby sercowo-naczyniowe.

Było to pierwsze badanie na tak dużą skalę. Naukowcy dzięki niemu zgromadzili wiele danych dotyczących badanych: wiek, płeć, dieta, styl życia, nikotynizm i waga.

Odkryli, że regularne spożywanie zielonej herbaty obniża ryzyko udaru mózgu o 30%. Analizując kolejne wyniki naukowcy zauważyli, że picie dwóch/trzech filżanek zielonej herbaty dziennie, zmniejsza ryzyko udaru krwotocznego o 32%.

Zespół zbadał również efekty picia kawy i przekonał się, że picie tego napoju przynosi podobne efekty jak picie herbaty. Wielu jednak unika picia kawy ze względu na to, że jej ziarna są wysoko przetworzone, podnosi ona poziom homocysteiny i ciśnienie krwi.

Zielona herbata zawiera cząsteczki chemiczne zwane KATECHINAMI. Katechiny poprawiają metabolizm i obniżają apetyt. Są one silnymi antyoksydantami, działają przeciwzapalnie i wyraźnie zmniejszają ryzyko udaru.

Kawa zawiera też w sobie kwas chlorogenowy, który stabilizuje poziom cukru we krwi i usprawnia działanie układu krwionośnego. Ziarna zielonej kawy dostarczają organizmowi kwas chlorogenowy z pominięciem efektów ubocznych, występujących przy spożyciu zwykłej kawy.

Komentarze do: Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko udaru o blisko 30%

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz