Szukaj

Owoce i warzywa na dobre samopoczucie

Badania potwierdzają, że optymiści mają we krwi wysokie stężenie karotenoidów, czyli substancji przeciwutleniających, które w dużej ilości znajdujemy w niektórych owocach i warzywach. Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia. Naukowcy odkryli, że ten zwyczaj podnosi także morale.



Zdaje się, że osoby, które jedzą dużo owoców i warzyw, są bardziej optymistyczne od innych. Pracownicy Harvard School of Public Health stwierdzili, że optymiści mają dużo wyższy poziom karotenoidów we krwi.

Te składniki roślinne (najbardziej znany jest beta-karoten) budują pomarańczowe i żółte pigmenty, które znajdują się w owocach o tych kolorach, ale także warzywach, takich jak szpinak czy groszek.

Poprzednia badania już sugerowały, że mogą one grać dużą rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia.

Ale obecnie, są to pierwsze studia, które wykazują związek między optymizmem a zwiększonym stopniem karotenoidów, jak beta-karoten, wyjaśnia Julia Boehm, która prowadziła badania opublikowane w Psychosomatic Medicine.

Poziom karotenoidów o 13% wyższy u optymistów

Żeby osiągnąć taki wynik, ekipa badawcza oceniła stopę 9 antyoksydantów, w tym karotenoidów i witaminy E, we krwi 1 000 mężczyzn i kobiet w wieku od 25 do 74 lat.

Zobacz również:



Uczestnicy równolegle odpowiadali na pytania dotyczące ich codziennego życia. Naukowcy starali się oszacować poziom optymizmu u każdego z nich.


Rezultaty badań pokazały, że osoby jedzące mniej niż 5 owoców lub warzyw dziennie są mniej optymistyczne od tych, którzy jedzą ich więcej.

Poza tym odkryli, że optymiści mają poziom karotenoidów we krwi aż do 13% wyższy niż ich mniej pozytywnie nastawieni znajomi.

Te ustalenia łączą się z badaniami prowadzonymi przez naukowców z uniwersytetu w Warwick. Te ostatnie pokazały, że osoby, które jadły siedem i więcej porcji owoców i warzyw dziennie, były szczęśliwsze niż inni.

Jednakże wyjaśnienie tego powiązania wciąż nie jest możliwe. Według naukowców z Harvardu, może to być spowodowane przeciwutleniającymi właściwościami karotenoidów, które mają zdolność do zmniejszenia stresu na poziomie komórkowym.

Wydaje nam się, że trafiliśmy na coś bardzo istotnego. Tymczasem nie wiemy, dlaczego tak się dzieje – czy istnieje coś w biochemii owoców i warzyw, co działa na człowieka, skomentował profesor Andrew Oswald, główny autor badań.

Wiemy, że owoce i warzywa zawierają dużą liczbę przeciwutleniaczy, które chronią przez atakami na nasze ciała. Ale w jaki sposób to działa na nasze samopoczucie i emocje, naukowcy nie mają pojęcia, mówi cytowany przez Daily Mail.

Tym bardziej, że naukowcy nie wykluczają innego czynnika: faktu, że osoby optymistyczne mają tendencję do jedzenia zdrowszych komponentów, więc konsumują więcej owoców i warzyw.



Komentarze do: Owoce i warzywa na dobre samopoczucie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz