Szukaj

Odkryto sposób na obniżenie ryzyka zachorowania na stwardnienie zanikowe boczne

Nowe badanie pokazuje, że zwiększona konsumpcja żywności zawierającej karotenoidy, szczególnie beta-karotenu i luteiny, może zapobiegać lub opóźnić wystąpienie stwardnienia zanikowego bocznego (ALS). Badanie zostało opublikowane w „Annals of Neurology”, magazynie wydawanym przez American Neurological Association and Child Neurology Society. Według publikacji dieta bogata w likopen, beta-kryptoksatynę i witaminę C nie zmniejsza ryzyka zachorowania na ALS.



Karotenoidy sprawiają, że warzywa i owoce są koloru pomarańczowego, czerwonego lub żółtego. Stanowią również źródło witaminy A.

Wcześniejsze badania wykazały, że stres oksydacyjny odgrywa dużą rolę w rozwoju choroby. Osoby, które spożywają duże ilości przeciwutleniaczy, takie jak witamina E, są w grupie obniżonego ryzyka zachorowania na stwardnienie zanikowe boczne.

Jako że witamina C oraz karotenoidy są przeciwutleniaczami, naukowcy zbadali ich wpływ rozwój choroby ALS.

Zdaniem National Institutes of Neurological disorders and Stroke (NINDS) od 20000 do 30000 Amerykanów cierpi na to schorzenie, znane również pod nazwą choroba Lou Gehriga. Ponadto u 5000 pacjentów corocznie wykrywa się tę chorobę.

Zobacz również:



Pierwszymi objawami są zaniki mięśniowe i spastyczny niedowład kończyn dolnych. W dalszym przebiegu pojawiają się zaniki kolejnych grup mięśniowych.

U pacjentów w trakcie rozwoju choroby dochodzi do powolnego, ale systematycznego pogarszania się sprawności ruchowej, a w późniejszych etapach do całkowitego paraliżu i ostatecznie śmierci poprzez zatrzymanie pracy mięśni oddechowych.

Ogólnie przyjmuje się, że ALS prowadzi do śmierci w przeciągu 3-5 lat. Najczęściej śmierć z powodu ALS następuje wskutek niewydolności oddechowej.

“Stwardnienie zanikowe boczne jest chorobą rozwijającą się między 40 a 70 rokiem życia i wpływa zarówno na mężczyzn, jak i na kobiety” – stwierdził autor badania dr Alberto Ascherio, profesor w Harvard School of Public Health w Boston. „Zrozumienie wpływu sposobu odżywiania się na rozwój choroby jest istotny. Nasze badanie jest jedno z większych, które sprawdza wpływ diety bogatej w przeciwutleniacze na zapobieganie rozwojowi ALS".

Profesor wnioskuje – “Nasze badania ukazują, że dieta bogata w karoten może zapobiegać lub opóźniać zachorowanie na ALS. Jednak potrzeba dalszych analiz na ukazanie konkretnych uwarunkowań dietetycznych”.




red. Justyna Dykas

Komentarze do: Odkryto sposób na obniżenie ryzyka zachorowania na stwardnienie zanikowe boczne

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz