Szukaj

Nie sądź książki po okładce: warzywa o białym kolorze są pełne witamin!

Ziemniaki i inne białe warzywa są równie ważne dla zdrowej diety, co ich kuzyni o żywszych kolorach, informują autorzy naukowego artykułu zamieszczonego w Advances in Nutrition. Jarzyny zielone, pomarańczowe i czerwone często są promowane jako najlepsze źródło składników odżywczych. Natomiast te białe są traktowane nieco po macoszemu. A one także zasługują na naszą uwagę.



Dr Connie Weaver, profesor nauk o odżywianiu z Purdue University w USA, mówi: - Zaleca się, aby codziennie jeść mnóstwo owoców i warzyw. Przede wszystkim ciemnozielonych i pomarańczowych. Ale takich rekomendacji nie ma dla warzyw białych, mimo że są bogate we włókna pokarmowe, potas i magnez.

Generalnie Amerykanie nie jedzą zbyt dużo warzyw, a promowanie tych białych, z których część jest powszechna i łatwo dostępna, pozwoli na zwiększenie konsumpcji warzyw wśród populacji amerykańskiej, przypuszczają naukowcy.

Artykuł zatytułowany „White Vegetables: A Forgotten Source of Nutrients, zawiera opinie wiodących naukowców na temat białych warzyw i ich znaczenia w zdrowej diecie.


Uczeni podkreślają więc, że włączenie białych warzyw do codziennej diety, takich jak ziemniaki, cebula, kalafior, kalarepa, pieczarki, może podnieść ogólną konsumpcję składników odżywczych, takich jak błonnik, potas i magnez, a także zwiększyć ogólne spożycie warzyw na łonie populacji amerykańskiej.

Dodatkowo artykuł wyszczególnia kluczowe odkrycia, do których doszły ostatnie badania naukowe prowadzone nad konsumpcją białych warzyw oraz amerykańska dietą.

Niektóre z tych odkryć:

- kolor nie stanowi o wartości odżywczej danego warzywa. W rzeczywistości, białe jarzyny, włączając w to „napakowane” składnikami odżywczymi ziemniaki, mogą w sposób znaczący poprawić dietę wszystkich Amerykanów we wszystkich grupach wiekowych;

- ogólna konsumpcja warzyw, włączając w to warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, wynosi ok. ½ tego, co jest zalecane Amerykanom w 2010 Dietary Guidelines;

- coraz lepsze oleje oraz dressingi, a także metody przygotowania i przetwarzania, w sposób znaczący poprawiają wartość odżywczą białego ziemniaka w każdej postaci, co sprawia, że i tak już zdrowe warzywo jest jeszcze zdrowsze.

Komentarze do: Nie sądź książki po okładce: warzywa o białym kolorze są pełne witamin!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz