Szukaj

Nadmierne spożycie białka naraża na zawał serca i udar mózgu

W Szwecji przeprowadzono badania sprawdzajace wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie ludzi. Wykazały one, że zmniejszenie spożycia węglowodanów, przy jednoczesnym wzroście spożycia białka może wywołać poważne choroby układu krążeniowego.

Różne powody podjęcia diety wysokobiałkowej

Wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa dieta jest bardzo popularna wśród sportowców, kulturystów i wegan. Każda z tych grup przestrzega jej z innych powodów. Ci, którzy tak jak kulturyści, chcą zmniejszyć zawartość tłuszczu w ciele, jednocześnie zwiększając masę mięśni, od dawna starają się przyjmować duże ilości protein. Mięśnie składają się z białka, więc aby zwiększyć ich masę dostarczają organizmowi odpowiednią ilość tego budulca.

Weganie znajdują się na diecie wysokobiałkowej zazwyczaj nieintencjonalnie. Ludzie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa, poszukują źródeł białka w roślinach strączkowych, nasionach, orzechach. Rośliny te zawierają mniej kalorii niż mięso, dlatego osoby chcące zaspokoić swoje potrzeby energetyczne spożywają ich więcej, przekraczając przy tym zalecaną dawkę spożycia białka.

Zobacz również:

Wyniki badań

W badaniach trwających 16 lat uczestniczyło ponad 43 tys. kobiet w wieku od 30 do 49 lat. Wykazały one, że osoby, które starają się zmniejszyć spożycie węglowodanów, a zwiększyć spożycie białka, nie urozmaicając przy tym diety, są bardziej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszenie spożycia węglowodanów o 10%, lub zwiększenie spożycia białka o 20% wystarczyło, by w znaczący sposób wzrosło ryzyko wystąpienia chorób krążeniowych, takich jak udar mózgu lub zawał serca.

Ważne są źródła białka

Dodatkową uwagę należy poświęcić wpływowi diety wysokobiałkowej na osoby, pragnące zbudować mięśnie. Często nie tylko zwiększają spożycie białka, ale również spożywają proszki białkowe, co dodatkowo wpływa negatywnie na ich zdrowie. Proszki białkowe często są wypakowane nie tylko proteinami, ale i cukrami prostymi. Podczas gdy węglowodany złożone stanowią paliwo dla ciała, węglowodany proste zwiększają gwałtownie poziom glukozy we krwi, co może wytworzyć warunki sprzyjające cukrzycy. Węglowodany złożone zostają przekształcone w cukier przenikając bardzo wolno do strumienia krwi i do organów, dostarczając ciału odpowiednią dawkę energii i nie wyrządzając przy tym chaotycznych szkód, które wywołują węglowodany proste.

Komentarze do: Nadmierne spożycie białka naraża na zawał serca i udar mózgu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz