Szukaj

Menopauza: otyłość i nadmierne jedzenie sprzyjają rakowi piersi

Otyłe kobiety mogą zmniejszyć swoje ryzyko zachorowania na raka piersi po menopauzie, jeżeli podejmą odpowiednie działania jeszcze przed menopauzą, tzn. ograniczą przybieranie na wadze i będą kontrolować metaboliczne skutki otyłości. Tak wynika z badania opublikowanego w przeglądzie Cancer Research.



Dr Paul S. MacLean, profesor medycyny na University of Colorado Anschutz Health and Wellness Center w Aurora, mówi: otyłe kobiety po menopauzie są w grupie podwyższonego ryzyka raka piersi. Są zagrożone również gorszymi wynikami, w porównaniu do kobiet szczupłych. Dlaczego tak się dzieje, nie rozumiemy jeszcze w pełni. Nie możemy przeprowadzić badań na ludziach, aby rozwiązać tę kwestię.

Dlatego naukowcy opracowali laboratoryjne zwierzęce modele otyłości, raka piersi oraz menopauzy, aby w jak najlepszym stopniu odtworzyć wydarzenia, które wiążą pomenopauzalną otyłość z większym pomenopauzalnym ryzykiem raka piersi.

W czasie menopauzy, kobiety przybierają na wadze dlatego, iż jedzą więcej, niż ich ciała potrzebują, mówi dr MacLean.

We wcześniejszych badaniach, ta sama grupa badawcza wykazała, że przybieranie na wadze po operacji usunięcia jajnika u szczurów-laboratoryjnych modeli menopauzy, promowało rozwój guza piersi u otyłych gryzoni.

Zobacz również:



Obecne badanie pokazuje, że otyłość i nadmierne jedzenie po operacji usunięcia jajnika prowadzą razem do wzrostu agresywnego guza oraz jego postępowania.


Zwierzęce modele pokazały, iż dzieje się tak, ponieważ otyłe szczury nie były w stanie poradzić sobie z nadmiarem energii w postaci glukozy i tłuszczów. Szczupłe szczury zaś odkładały glukozę i tłuszcze w wątrobie, tkance tłuszczowej, mięśniach oraz w zdrowej tkance piersi, co jest normalną odpowiedzią fizjologiczną na nadmiar jedzenia.

U otyłych szczurów, zdrowa tkanka nie była w stanie zwiększyć odkładania glukozy i tłuszczów, natomiast guz piersi w dramatyczny sposób zwiększył pobieranie glukozy.

Drugim powodem dla zwiększonego rozwoju guza i jego postępowania u otyłych szczurów w porównaniu do szczurów szczupłych był fakt, iż nowotwory w tych obydwu grupach mają zupełnie inne profile molekularne.

Guzy u otyłych szczurów miały większe poziomy ekspresji receptorów progesteronu (PR), które są związane z wyższą ekspresją genów odpowiedzialnych za zużycie energii i proliferację. Podobne wzorce ekspresji tych genów i wzrostu komórek zaobserwowano u kobiet w okresie postmenopauzalnym, cierpiących na PR-pozytywnego raka piersi.

Jak mówi dr MacLean, jest to dowód na to, że otyłość i nadwaga w okresie menopauzy sprzyjają rozwojowi guza.

Nasze odkrycia pokazują, wyjaśnia naukowiec, że okres perimenopauzy to krytyczny okres dla określenia ryzyka zachorowania na raka piersi w późniejszym życiu. Co więcej, ryzyko to można ograniczyć poprzez zmianę stylu życia, ograniczenie konsumpcji jedzenia oraz zwiększenie poziomów aktywności fizycznej.

Komentarze do: Menopauza: otyłość i nadmierne jedzenie sprzyjają rakowi piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz