Szukaj

Kwas tłuszczowy DHA zapobiega chronicznym chorobom!

Coraz więcej badań medycznych udowadnia, iż wiele przewlekłych dolegliwości, poczynając od chorób sercowo-naczyniowych, przechodząc przez demencję i raka, a kończąc na zapaleniu stawów, wynika z komórkowego zapalenia. Zapalenie układowe stwarza środowisko, które sprzyja genetycznym uszkodzeniom i może prowadzić do dysfunkcji układu odpornościowego.



Dzieje się tak, kiedy makrofagi, czyli typ białych krwinek, których normalną funkcją jest eliminowanie patogenów, stają się nieefektywne i pozwalają komórkom nowotworowym na swobodny rozwój.

Zła dieta prowadząca do braku równowagi kwasów tłuszczowych omega 3 zwiększa zapalenie w całym ciele i sprzyja mechanizmom promującym choroby.

Badanie Brigham & Women’s Hospital i Harvard Medical School w Bostonie w Stanach Zjednoczonych, opublikowane w The FASEB Journal, przedstawia nowe informacje na temat kwasu DHA (z rodziny omega 3).

Naukowcy wyjaśniają, dlaczego DHA jest kluczowym czynnikiem pozwalającym zredukować zapalenie: makrofagi posługują się tym kwasem do produkcji marezyny, która „wyłącza” zapalenie i promuje normalną aktywację układu odpornościowego.

Zobacz również:



Dr Charles Serhan, autor badania, mówi: - Mamy nadzieję, ze nasze rezultaty pozwolą na opracowanie metod terapii chorób zapalnych, opartych na marezynie. Lepsze zrozumienie tych procesów i ich znaczenia dla farmakologii pozwoli nam na lepszą kontrolę niechcianych zapaleń i na poprawę jakości życia.

Wcześniejsze badania także wykazywały, że kwasy tłuszczowe omega 3 z ryb, ziaren i orzechów pomagają obniżyć poziomy zapalenia układowego i zredukować ryzyko choroby serca, nagłej śmierci z powodu zawału serca, cukrzycy oraz wielu postaci raka.

To badanie jest pierwszym, które dostarcza naukowo udokumentowany dowód, iż kwasy omega 3, a zwłaszcza DHA, działają na poziomie komórkowym ramię w ramię z układem odpornościowym, w celu promocji optymalnego zdrowia.

Kwas DHA możemy znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach albo w suplementach diety. Zaleca się spożywanie od 1 200 do 2 400 mg DHA/EPA dziennie.

Komentarze do: Kwas tłuszczowy DHA zapobiega chronicznym chorobom!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz